Victorieee! Am umilit Armenia

  • njwc.info
  • octombrie 8, 2016
  • 0
  • România s-a impus sâmbătă seara, scor 5-0 (4-0), la Erevan, contra Armeniei, în meciul secund din Grupa E a preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2018. Au marcat: Stancu – penalty 4′, Popa 10′, Marin 12′, Stanciu 29′, Chipciu 60′. Răzvan Marin a înscris la debutul pentru naţionala României.
  • Selecţionerul Christoph Daum l-a trimis din primul minut pe teren pe Răzvan Marin, jucător în vârstă de 20 de ani. Fotbalistul de la Viitorul a fost printre cei mai buni de pe teren
  • Armenii au jucat în 10, din minutul 4, după eliminarea lui Malakyan, henţ în careu. Gazdele au avut doar două şuturi pe poartă
  • România întâlneşte marţi, la Astana, pe teren sintetic, selecţionata Kazahstanului (ora 19:00, TVR). Muntenegru a zdrobit azi Kazahstan, scor 5-0

“As-tă searăăă, toa-tă lu-mea ştieeeee…”. E refrenul andante al clipului publicitar de la TVR 1 care anunţă meciul de pe Hanrapetakan Mazazadasht. Repetăm. Stadionul Hanrapetakan Mazzadaht. Din Erevan. Oraşul roz. Oraşul în care galbenii lui Daum sunt obligaţi să-şi coloreze în tonuri calde drumul spre Rusia. Pe 15 grade Celsius. Şi 6.000 de spectatori. În Erevan. Oraşul în care naţionala lui Tata Puiu lăsa două puncte decisive în 2004, la acel 1-1 de coşmar, din campania pentru CM 2006. Când poarta era apărată de unul dintre protagoniştii clipului ambalat cu  „Astă-searăăă, toa-tă lu-mea ştieeee…”. Şi când opt ani din viaţa lui Răzvan Marin îşi închideau bucla. Când tăuraşul fraged de pe şapca lui Halagian împlinea vreo 14 ani. Şi când Daum îşi ridica glicemia cu baclavale galben-albastre de la Fener.

Dar tricolorii trebuie să scape de fantasma din Erevan. O pală de vânt ca o mângăiere îi aşează cărarea pe mijloc lui Daum. Înaintea imnului. Imnul la care Dr. Grigore, Stanciu şi Hoban par prospăt absolvenţi de canto, iar Stancu tace. Tace. Dar va face!? Poate da, poate nu. Cert e că în Bucureşti lui Petre Marin ochii i se scaldă în lacrimi. Fiul său, Răzvan Marin, e trimis în primul 11, la doar 20 de ani. Într-o formulă ultraofensivă. Cu un cvartet Popa-Stanciu-Marin-Chipciu pentru poker-face Stancu.

Insistenţa „Motanului”, curajul lui Marin şi Armenia cu un singur fotbalist

Şi meciul începe! În Manchester, vedeta Armeniei, Mkhitaryan îşi deschide laptopul. În Antalya, Tamaş, neconvocat, ţine pumnii strânşi. Pentru o defensivă cu Benzar şi Latovlevici pe flancuri, Săpunaru-Grigore în centrul liniei de protecţie pentru Tătăruşanu. Îşi va toci mânuşile portarul Fiorentinei? De plictiseală poate. Pentru că echilibrul numeric se rupe după 180 de secunde. Din cornerul executat de Stanciu, Bogdan Stancu pune bretonul pentru o minge oprită ca la handbal de Malakyan, pe linia porţii. Luciditatea nu-i o calitate a numărului 9 al gazdelor şi vârful în roşu pleacă la duşuri. Penalty pentru România şi cadrele din Cluj i se succed cu încetinitorul în mintea lui Nicuşor. Aruncă o privire scurtă spre Daum. Îşi trece mâna prin păr. Dar zona din jurul punctului cu var e pontată de crampoanele lui Stancu. Strategie, domnule Daum!? Jordan? 23?

“Motanul” pune şiretul pentru 1-0 (m.4) şi omul în începe să fie valorificat. Mingea curge ca pe aţă, armenii caută încă aşezarea optimă, şi Stanciu arată de ce stă pe scaunul lui Enzo Scifo. Culege o minge la centrul terenului şi paralizează întreaga apărare a gazdelor cu o pasă în adâncime pentru Adi Popa. Viitorul produs de export al lui Becali ţăşneşte printre trei armeni şi trimite o scăriţă de efect exersată pe parchetul de la Polivalentă, la Cupa Liceelor (2-0, m.10). E un început perfect pentru România, iar Stancu merită o primă pentru insistenţa care a generat eliminarea lui Malakyan.

Armenii ripostează. Palid. Pizzelii e brazilian. Atât. Nu-i lipsit de calităţi, dar nu poate gestiona de unul singur omul în minus. Pare că  repriza din Erevan nu se va consuma în van. Doar pentru elevii lui Daum. E o repriză în care se poate pune în practică orice desen cu cretă. E o repriză în care puştiul Marin îşi ridică nivelul de încredere. Are libertate de mişcare. Pare că joacă de-o viaţă în naţională. Şi cadrează un şut perfect pentru 3-0 (m.12), de la 20 de metri, pentru cel mai bun început de meci al naţionalei din ultimii 20 de ani. Şi pentru o poză pe care o va pune lângă cea în care ieşea cu Roberto Carlos, de mână, din postura de copil de mingi, în – Real Madrid 1-4, pe Ghencea.

Dar nu-i timp de amintiri. Pentru că Armenia devine un sparring fără cusur pentru meciul din Astana. Posesia creşte! Săpunaru şi Grigore se înşurubează cât mai sus, Hoban îşi aleargă maratonul obişnuit şi iese la rampă din nou Stanciu (m.29). Creativul ardelean îl găseşte pe Chipciu cu o pasă filtrantă, Andonyan sforăine-n ghete şi Stancu devine servant pentru Stanciu. Tabela clipeşte 4-0 (m.30) şi Daum îşi lărgeşte zâmbetul pe sub mustaţă. Urmează o perioadă de acalmie, selecţionerul armenilor efectuează două schimbări şi armenii îşi reamintesc de partida din Danemarca. Armenii Ozbiliz şi Pizzelli îi spun “Neaţa” lui Tătăruşanu cu două şuturi înşelătoare, dar primul act se încheie cu avantaj consistent pentru România.

„Le-am spus la pauză să deţinem în continuare controlul partidei. Am încercat să-i ţin activi, nu doar s[ stea pe teren şi să se uite cum conducem cu 4-0”

Christoph Daum, selecţioner România

A debutat şi Rotariu, armenii fără reacţie

Ce ne va aduce partea a doua? Daum lasă rezervele să dea în clocot şi România menţine posesia ridicată. Intră Keşeru în locul lui Stancu, Pizelli rămâne dispecerul din gheata căruia pleacă pase exacte, dar defensiva României nu lasă breşe. Marin mai câştigă prestanţă printr-un şut cu stângul pe lângă poartă (m.50) şi se transformă în pasator decisiv pentru golul lui Chipciu (5-0, m.59). Cu moralul sub nivelul solului, armenii mai răspund tot prin Pizzelli, dar seara de la Erevan arată o echipă a Armeniei plombată cu jucători submediocri. Doar 0-1 cu Danemarca!?

Camerele TVR îl surprind pe Daum – germanul primit cu pietre de unii dintre antrenorii români – zâmbind şi fostul tehnician din Bundesliga îl trimite pe Rotariu să-şi facă debutul. Chipciu iese, Popa trece pe flancul stâng, timişoreanul rămâne pe dreapta. Şi Beglaryan îi arată lui Rotariu că n-ar prinde mingea nici cu o paletă de prins fluturi la o centrare din stângul lui Latovlevici. Lipsiţi de idei, armenii cad fizic şi psihic, Latovlevici e deranjat de proeminenţele osose ale obrajilor lui Haroyan (m.83). Keşeru (m.89) deschide sezonul la slalom uriaş. Fără rezultate însă cu un şi la impresie artistică. Pentru o seară în care naţionala şi-a cosmetizat imaginea mototolită din meciul cu Muntenegru. O seară în care România a câştigat un fotbalist. O seară în defensiva gazdelor şi-a arătat naivitatea în nenumărate rânduri. Şi totuşi. Totuşi am fost repartizaţi într-o grupă cu Polonia şi Danemarca. Ele nu au câte un Malakyan, Grygoryan sau Beglaryan.

Armenia 1. Arsen Beglarian — 15. Hrair Mkoian, 3. Varazdat Haroian, 5. Gael Andonian (4. Taron Voskanian, 39), 20. Levon Hairapetian — 11. Artak Grigorian, 9. Gor Malakian — 23. Aras Ozbiliz (13. Kamo Hovhannisian, 64), 8. Marcos Pizzelli (căpitan), 21. Davit Manoian — 10. Vardan Pogosian (19. Karen Muradian, 33). Selecţioner: Varujan Sukiasian.

România: 12. Ciprian Tătăruşanu — 2. Romario Benzar, 22. Cristian Săpunaru, 21. Dragoş Grigore (căpitan), 3. Iasmin Latovlevici — 14. Răzvan Marin, 5. Ovidiu Hoban — 8. Adrian Popa, 23. Nicolae Stanciu (17. Erik Bicfalvi, 82), 7. Alexandru Chipciu (10. Dorin Rotariu, 67) — 19. Bogdan Stancu (13. Claudiu Keşeru, 57). Selecţioner: Christoph Daum.

Etapa a 3-a  11 octombrie 2016: Kazahstan – România (ora 19:00), Danemarca – Muntenegru, Polonia – Armenia (ora 21:45)

Etapa a 4-a 11 noiembrie 2016: Armenia – Muntenegru (ora 19:00), Danemarca – Kazahstan, România – Polonia (ora 21:45)

sursa: 

Lasă un răspuns

tmtravel.com.ua