Avioane militare și elicoptere survolau, vineri seara, capitala Turciei, Ankara, acolo unde s-au auzit și focuri de armă, în timp ce în Istanbul, cel mai mare oraș al țării, ambele poduri peste Bosfor s-au închis. Premierul a anunțat că o facțiune din cadrul armatei încearcă să dea o lovitură de stat.

 Zborurile British Airways și Lufthansa către Turcia sunt redirecționate sau fac cale întoarsă din cauza evenimentelor din Turcia.

 Președintele Erdogan, care s-ar afla la Marmaris, a vorbit prin Skype la CNN Turk. El a spus că tentativa de lovitură de stat va primi răspunsul necesar, iar restabilirea ordinii nu va dura mult. A anunțat, de asemenea, că se întoarce la Ankara.

Premierul turc spune că sedii importante sunt sub asediu. Președintele și guvernul sunt încă la putere și nu vor tolera încercările de subminare a democrației, afirmă o sursă prezidențială.

 O sursă europeană citată de Reuters spune că armata are controlul asupra aeroporturilor și punctelor strategice din Istanbul.

 Franța, SUA și Rusia își sfătuiesc cetățenii din Turcia să nu iasă pe străzi și să se pună la adăpost.

Prezentatorul televiziunii turce de stat TRT anunță că țara este condusă acum de un „consiliu al păcii” care va garanta siguranța populației. Prezentatorul a mai anunțat că intră în vigoare legea marțială.

Statul de drept, democratic și laic, a fost erodat de actualul guvern, a afirmat prezentatorul, care a mai spun că va fi pregătită în curând o nouă Constituție. Libertatea cetățenilor va fi garantată, indiferent de religie, rasă sau limbă. 

 Populația face cozi în fața bancomatelor.Șeful filierei din Ankara a partidului aflat la conducere (AK) anunță că soldații au pătruns în sediul formațiunii.

Evenimentele din Turcia pot fi urmărite în direct la acest link: 

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că trebuie evitată vărsarea de sânge în Turcia, iar orice problemă trebuie să fie rezolvată în cadru constituțional. 

Secretarul de stat american, John Kerry, aflat la Moscova, a declarat: „Sper că va fi pace, stabilitate și continuitate în Turcia”.

 Armata a pătruns în sediul televiziunii de stat.

 Accesul la Facebook, Twitter și YouTube a fost restricționat în Turcia, anunță organizațiile de monitorizare a rețelelor de socializare.

La Comandamentul Armatei mai multe persoane sunt reținute, între care chiar șeful Statului Major. Mai multe ambulanțe au venit în fața acestei instituții.

Președintele Erdogan este în siguranță, anunță CNN Turk, citând o sursă apropiată președintelui. Presa relatase că de șase zile nu se mai știe nimic de președinte. Unele surse spun că nu s-ar afla în țară.Grecia și-a plasat forțele armate în stare de alertă.

Toate cursele de pe aeroportul Ataturk au fost anulate.Armata anunță într-un comunicat că lovitura militară s-a încheiat și că a preluat controlul pentru a a apărea ordinea democratică, promițând că drepturile omului vor fi respectate. Statul de drept trebuie să rămână o prioritate, declară armata. Comunicatul, citit de televiziunile turce, a fost transmis prin e-mail.

Armata turcă mai spune că actualele relații externe vor fi menținute. 

Nu este pentru prima dată când armata – care a jucat un rol important în menținerea laicității statului – intervine și preia controlul în țară. Ultima lovitură de stat datează din 1980. 

Emisia postului public de televiziune a fost întreruptă.

Un grup din cadrul armatei Turciei a încercat să răstoarne guvernul, iar forțele de securitate au fost chemate să facă „ceea ce este necesar”, a anunțat vineri seara premierul Binali Yildirim.

„Sunt niște oameni care în mod ilegal desfășoară o acțiune în afara ierarhiei”, a declarat Yildirim la televiziunea privată NTV.

„Guvernul ales de popor rămâne în funcție. Acest guvern va pleca numai când oamenii vor spune asta”, a adăugat șeful executivului.

sursa