Timişoara are singurul centru din vestul ţării în care copiii primesc şansa de a auzi. Câţi micuţi au fost implantaţi gratuit în acest an

  • njwc.info
  • decembrie 28, 2015
  • 0

În Timişoara se află singurul centru din vestul ţării în care copiii surzi primesc şansa de a auzi. De trei ani, la Spitalul Municipal Timişoara funcţionează un centru în cadrul căruia persoanele care nu aud pot beneficia de un implant cohlear gratuit.

Această intervenţie este decontată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş prin programul naţional de tratament al surdităţii. Însă, medicii timişoreni spun că un astfel de implant poate fi benefic, în cazul copiilor care s-au născut surzi, doar dacă are loc la vârste cât mai fragede.

Doar în acest an, zece micuţi au primit o şansă de a auzi, la Timişoara, după ce au fost supuşi unei astfel de intervenţii. Cel mai mic pacient implantat la spitalul municipal a avut vârsta de doar un an. “Înainte de a fi deschis centrul în care se pot realiza implanturi cohleare la Spitalul Municipal Timişoara, foarte mulţi se implantau la Viena sau Szeged.

Un implant cohlear costă 25.000 euro, dar toate costurile sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii. Ca un element de noutate, din acest an, ministerul a decis că un pacient poate beneficia chiar şi de două implanturi cohleare gratuite, nu doar de unul”, a explicat Mărioara Poenaru, şeful Clinicii ORL din cadrul Spitalului Municipal Timişoara. În acest an, două echipamente de testare obiectivă a auzului au ajuns la “Municipal”, care permit diagnosticarea precoce a hipoacuziei la bebeluși și copii.

Echipamentele medicale au costat aproximativ 8.000 euro și au fost achiziționate în cadrul proiectului „Diagnosticarea afecțiunilor auditive” al Asociației Audiosofia, ce vizează prevenirea și reducerea hipoacuziilor în rândul copiilor, prin diagnosticare și intervenție încă din primii ani de viață. Până în prezent, la Clinica ORL a Spitalului Municipal Timișoara copiii surzi beneficiau de un implant cohlear, dar aici nu se puteau realiza astfel de investigații audiologice.

Sursa:

Lasă un răspuns