Soferii ucraineni trec la motorul pe lemne. Cat de putin costa carburantul pentru o asemenea masina

  • njwc.info
  • decembrie 7, 2015
  • 0

Criza prin care trece Ucraina in urma conflictului cu Rusia ii face pe localnici extrem de inventivi.

 

Reporterii ziarului (“Azi) din Kiev au descoperit 6 cazuri de autoturisme modificate pentru a merge pe lemne. Din cauza scumpirii carburantilor ca urmare a conflictului cu Rusia, impatimitii de mecanica auto recurg la aceasta solutie, despre care spun ca este mult mai ieftina, mai ales ca oricum strang sau cumpara lemne si pentru a se incalzi. Doar ca mica soba in care ard lemnele pentru a produce gazul necesar alimentarii masinii este incomoda, inestetica si, se pare, si ilegala.

Evgenii Kolivan, profesor de fizica in Cernihiv, este unul dintre cei care si-au modificat astfel masina, un vechi Opel. Spune ca a gasit toate informatiile necesare in carti vechi de mai bine de jumatate de secol si ca a facut “cuptorul” din materiale luate de la fier vechi. Autoturismul consuma 20 de kilograme de lemn la suta de kilometri iar cel mai bun carburant ar fi lemnul de dud. De asemenea, fumul care rezulta este “ecologic”. Iar pretul e foarte bun – lemenul costa 5-6 copeici ucrainene pe kilometru, adica mai putin de un ban romanesc.

Kolivan recunoaste ca nu a fost el pionierul acestor transformari, ci a imprumutat ideea de la un localnic din Poltava. Un alt sofer de masina pe lemne, Serghei Lagunov, a reusit sa instaleze “cuptorul” chiar in portbagaj, asa ca nu are probleme nici cu politia. SI asta pentru ca Ministerul de Interne de la Kiev spune ca asemenea instalatii sunt ilegale cat timp nu au fost omologate oficial. Pe de alta parte, autoritatile recunosc ca, in actualele conditii din Ucraina, nimeni nu sta sa verifice astfel de situatii.

 

Sursa:

Lasă un răspuns