Sebastian Ghiță, Victor Ponta și Dan Voiculescu au atacat presa care îi critică, potrivit raportului SUA

  • njwc.info
  • aprilie 20, 2016
  • 0

Alegerile din România au fost marcate de o serie de posibile nereguli, afirmă Departamentul american de Stat în raportul privind Drepturile Omului, în care se precizează şi că o serie de politicieni, printre care Dan Voiculescu, Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta, au atacat anul trecut presa care îi critica.

„Mass media controlată de politicienii Dan Voiculescu (…) şi Sebastian Ghiţă ar fi atacat în mod repetat jurnaliştii care scriu despre afacerile lor despre despre activităţile guvernamentale orientate împotriva lor. Cei doi oameni politici deţin postul de televiziune şi de radio care găzduiesc majoritatea talk-show-urilor în care apar membri ai coaliţiei de guvernare”, atrage atenţia Departamentul de Stat.

De asemenea, fostul premier Victor Ponta a lansat mai multe insulte şi acuzaţii nedovedite în conferinţele sale de presă şi pe Facebook la adresa jurnaliştilor şi presei. „El a acuzat jurnalişti de la publicaţii precum Ziare.com, Hotnews, Gândul şi România Liberă că sunt membri ai serviciilor de informaţii, că sunt plătiţi cu bani murdari sau că se eschivează de la plata taxelor. Jurnaliştii şi reprezentanţii ONG-urilor consideră că Ponta a încercat să submineze credibilitatea reporterilor independenţi şi să îi intimideze”, subliniază raport.

În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, au existat o serie de posibile nereguli. Pe de o parte, faptul că cetăţenii au putut vota în afara localităţii de reşedinţă a permis partidului aflat la guvernare să crească artificial numărul de sufragii în unele sate izolate, au spus o parte dintre observatorii electorali citaţi de Departamentul de Stat. Pe de altă parte, la secţiile de vot din străinătate s-au format cozi lungi, iar mii de oameni nu au putut vota, ceea ce a dus la proteste de amploare.

Departamentul american de Stat publică anual un raport amplu consacrat situaţiei drepturilor omului în lume.

Anul acesta, SUA au criticat România, printre altele, pentru corupţie, pentru încălcarea drepturilor romilor şi deţinuţilor, pentru discriminare, dar şi pentru nerespectarea libertăţii presei. Raportul notează şi că abuzarea copiilor prin muncă există încă în ţara noastră.

 

Sursa:

Lasă un răspuns