Se cântă în continuare în surdină la Opera Naţională

  • njwc.info
  • aprilie 23, 2016
  • 0

Artiştii Operei Naţionale Bucureşti (ONB) nu au urcat pe scenă nici sâmbătă seară, nemulţumiţi că Ministerul Culturii nu a răspuns memoriului pe care i l-au adresat, în care îşi exprimă revendicările, printre care aceea de renumire a dirijorului Tiberiu Soare la conducerea instituţiei.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat joi seară că, în urma discuţiilor purtate în cursul zilei cu colectivul Operei Naţionale Bucureşti a decis să-l retragă din nou din funcţia de director general interimar pe George Călin, după ce repunerea acestuia în acest post a declanşat un amplu protest al angajaţilor instituţiei. Anunţul a venit, la fel ca şi precedentele, pe Facebook, în postarea sa Alexandrescu admiţând că luase hotărârea de a-l numi din nou pe Călin la conducerea ONB condiţionat de balerinii Johan Kobborg şi Alina Cojocaru. Totuşi, protestul angajaţilor ONB a continuat.

Vlad Alexandrescu a avut joi o întâlnire cu colectivul Operei Naţionale Bucureşti, în sala de spectacole, după ce cu o zi înainte nu se prezentase la întrevederea convocată chiar de el şi a preferat să anunţe hotărârea repunerii în funcţie a lui George Călin pe Facebook. La discuţiile de joi, artişti de renume din cadrul ONB şi al Teatrului de Operetă „Ion Dacian” au luat cuvântul şi i-au transmis ministrului că repunerea lui George Călin la conducerea instituţiilor ar fi o greşeală, întrucât acesta face parte din sistemul care a fost condus de Răzvan Ioan Dincă, directorul general suspendat al ONB, trimis în judecată, în prezent, pentru abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

După întâlnirea de la ONB, Alexandrescu anunţase că va reflecta la întreaga situaţie după ce a ascultat şi părerea majorităţii angajaţilor instituţiei şi că va anunţa în curând o decizie.

„Soluția propusă ieri pentru Opera Națională București a fost găsită ca urmare a unei negocieri cu Johan Kobborg și Alina Cojocaru, purtate din dorința ca ei să-și continue activitatea la Operă, negociere în care a fost pusă drept condiție această numire. În fața protestului de la Operă și a împotrivirii manifeste a artiștilor, este însă evident că dl George Călin nu-și poate exercita funcția, așa încât am decis să îl retrag de la conducerea Operei. În zilele următoare voi face o nouă numire”, a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook.

Vestea retragerii lui George Călin de la conducere, pentru a doua oară în ultimele două săptămâni, a fost primită cu aplauze de angajaţii aflaţi în continuare în sala de spectacole de la ONB. Spectacolul care trebuia să aibă loc de la ora 19.00, Falstaff de Verdi, a fost anulat, la fel ca reprezentaţia de miercuri, întrucât angajaţii ONB au anunţat că vor continua protestul până la numirea în funcţie a unei persoane integre şi care să vrea binele instituţiei. Angajaţii au spus, de altfel, că ei susţin repunerea la conducerea ONB a dirijorilor Vlad Conta şi Tiberiu Soare, înlăturaţi de Alexandrescu după ce tot el i-a numit, pe rând, în funcţia de director general interimar tocmai la presiuni făcute de Johan Kobborg şi Alina Cojocaru care au ameninţat cu întreruperea colaborării cu Opera din Bucureşti.

În ultimele două săptămâni, Opera Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise între noua conducere, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet. Proaspăt numit în funcţia de director interimar al ONB, Tiberiu Soare a decis să şteargă numele lui Kobborg de pe site-ul instituţiei, acolo unde era menţionat ca director al Corpului de balet, motivând că o asemenea funcţie nu există în organigramă.

După ce Johan Kobborg a anunţat că va pleca de la Operă, în aceste noi condiţii, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a decis să numească un alt interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare fiind retrogradat în funcţia de adjunct. Mai mult, a anunţat crearea unei noi funcţii în organigramă, cea de director artistic al baletului.

Negocierile nu au reusit, însă, Johan Kobborg şi balerina Alina Cojocaru acuzând noua conducere de presiuni şi încercări de intimidare. Conflictul a culminat cu demisia lui Johan Kobborg şi cu o serie de proteste în faţa Operei Naţionale Bucureşti. Marţi seară, la protestul organizat de susţinătorii lui Johan Kobborg şi la care a participat chiar Alina Cojocaru, câţiva angajaţi ai ONB le-au strigat balerinilor străini „Afară din ţară”. Unii angajaţi ai Operei au denunţat, la un protest organizat miercuri, faptul că „străinii” sunt mai bine remuneraţi decât „românii”.

Pe fondul acestei situaţii, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi-a exprimat, în trei mesaje publicate pe contul de Twitter, îngrijorarea faţă de situaţia de la Opera Naţională.

Miercuri, ministrul Culturii a luat o nouă decizie, aceea de a-l repune în funcţie pe fostul director interimar George Călin, context în care Johan Kobborg a acceptat să revină la Operă, dar alte câteva sute de angajaţi ai instituţiei au declanşat proteste, încă în desfăşurare. Deşi i-a convocat pe angajaţii ONB la o întâlnire, miercuri, ministrul nu a venit, motivând, ulterior, că a fost informat că la Operă ar avea loc o contramanifestaţie.

Vlad Alexandrescu a ajuns, însă, într-o vizită neanunţată, joi, şi a vorbit cu artiştii protestatari de la Opera Nationala Bucuresti (ONB), chiar în sala de spectacole. Cu cortina trasă, scena a fost locul unde ministrul a dat asigurări că va fi deschis la dialog, rugându-i, totodată, pe artişti, să lucreze împreună pentru prestigiul instituţiei.

Vineri, Johan Kobborg a transmis că şederea lui la Bucureşti nu depinde de numirea unei anumite persoane la conducerea instituţiei şi că este deschis negocierilor.

sursa: 

Lasă un răspuns