Said Baaklini, pus sub acuzare in dosarul Ioan Niculae/ El ar fi promis unui functionar ministerial de rang inalt 3 mil euro pentru promovarea unei hotarari de guvern in favoarea Interagro

  • njwc.info
  • decembrie 4, 2015
  • 0
Procurorii DNA au dispus extinderea urmaririi penale fata de Said Baaklini si Rajef Sharif Mohammad, in dosarul in care sunt cercetati Ioan Niculae, patronul INTERAGRO S.A., si Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean Braila.

Baaklini, reprezentantul firmei LIBAROM AGRI, este suspectat de cumparare de influenta, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani, in timp ce Rajef este banuit de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.

Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit unui comunicat al DNA:

In prima parte a anului 2009, Ioan Niculae a initiat si desfasurat activitati de corupere, fiind vizati functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o hotarare de Guvern prin care sa fie acordate facilitati fiscale, respectiv subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice.

Persoanele care au acceptat influenta suspectului Ioan Niculae, au incercat prin activitati de ‘lobby’ sa determine adoptarea unei asemenea hotarari de Guvern, desi se cunostea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de „subventionare”. Masura de sprijin avuta in vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislatiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene, iar consecinta directa era ca suma necesara unei asemenea facilitati fiscale nu putea fi prevazuta in proiectul Legii bugetului de stat.

In acest context, Ioan Niculae i-a promis lui Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al Consiliului Judetean Braila, in perioada respectiva, diferite foloase, pentru ca acesta din urma sa intervina pe langa persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului Romaniei in vederea aprobarii Hotararii de Guvern.

In cursul lunii martie 2009, Said Baaklini a at si a promis unei persoane care ocupa o functie de decizie intr-un minister ca, in cazul in care va realiza interventiile si demersurile necesare astfel incat sa fie adoptat un proiect de hotarare de guvern ce avea ca scop subventionarea achizitiei de ingrasaminte din productie interna, acesta va primi, prin intermediul lui Said Baaklini, suma de 3.000.000 euro.

In urma efectuarii urmarii penale, s-a stabilit ca actiunile initiate si coordonate de suspectul Ioan Niculae, care a pus la cale un circuit financiar sub aparenta unor tranzactii comerciale intre INTERAGRO si LIBAROM, care in realitate nu au avut loc, cu scopul de a externaliza suma rezultata din evaziune fiscala, catre o firma de tip off shore din Insulele Virgine Britanice, au fost sprijinite de reprezentantii firmelor implicate in acest circuit infractional, mai precis Said Baaklini si Rajef Sharif Mohammad.

 

Sursa: http://goo.gl/hw5Lvw

Lasă un răspuns