Raportorul special al ONU pentru teritoriile palestiniene a demisionat, invocând refuzul Israelul de a-i acorda acces

  • njwc.info
  • ianuarie 4, 2016
  • 0

Raportorul special al Națiunilor Unite pentru situația drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate, indonezianul Makarim Wibisono, și-a înaintat luni demisia, după ce Israelul i-a refuzat în mod repetat accesul în aceste teritorii, a anunțat Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, transmite AFP.

Demisia va intra în vigoare pe 31 martie, la finalul viitoarei sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, în fața căruia expertul își va prezenta ultimul raport.

Wibisono a preluat funcția în iunie 2104, succedându-i americanului Richard Falk, la rândul său neautorizat de Israel să se deplaseze în teritoriile palestiniene ocupate.

De la preluarea funcției, Wibisono le-a solicitat în mai multe rânduri autorităților israeliene accesul în teritorii, ultima dată în luna octombrie, fără însă a primi vreun răspuns, a precizat Înaltul Comisariat.

‘Am speranța sinceră că persoana care îmi va lua locul va rezolva impasul actual și va garanta poporului palestinian că, după aproape o jumătate de secol de ocupație, lumea nu i-a uitat situația disperată și că drepturile omului sunt universale’, a subliniat Wibisono, insistând asupra importanței ca Israelul să coopereze ‘deplin, inclusiv permițând accesul fără obstacole în teritoriile palestiniene ocupate’.

Raportorul special este numit de Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, o instituție pe care Israelul o consideră ‘total politizată’ și cu care se află în relații conflictuale, boicotând mai multe sesiuni.

Lasă un răspuns