Premierul bulgar a prezentat planurile unui nou proiect destinat transportului de gaze naturale din Rusia în Europa. Gazele româneşti ar putea ajunge în Europa printr-o conductă rusească

  • njwc.info
  • ianuarie 14, 2016
  • 0

Gazele româneşti ar putea ajunge în Europa printr-o conductă rusească. Anunţul a fost făcut de premierul bulgar Boyko Borisov, care a prezentat planurile pentru un nou proiect destinat transportului de gaze naturale din Rusia în Europa. Acesta va ocoli Ucraina şi va livra Europei gaze din Rusia, Azerbaidjan, Grecia, Bulgaria şi România, arată B1 TV.

După eşecul proiectului South Stream, premierul Bulgariei a prezentat planurile pentru un nou proiect destinat transportului de gaze naturale din Rusia în Europa. Potrivit experţilor bulgari familiarizaţi cu acest proiect, centrul de distribuţie a gazelor „Balkan”, amplasat în apropiere de portul Varna, este programat să demareze operaţiunile în 2021-2023.

Premierul bulgar a anunţat că este posibil ca Rusia să construiască cel puţin tronsonul submarin al conductei South Stream, format din două conducte cu o capacitate anuală de 10 miliarde metri cubi pe an fiecare, urmând ca gazele naturale să ajungă mai departe în Europa printr-o nouă conductă. Borisov a explicat că, pe lângă gazele naturale din Rusia, hub-ul „Balkan” ar putea să primească şi gaze naturale din Azerbaidjan prin conducta Trans-Anatolian Gas Pipeline, gaze naturale lichefiate de la terminalele din Grecia, precum şi cantităţi mai mici de gaze de la zăcămintele din Bulgaria şi România.

Guvernul bulgar vrea să discute proiectul „Balkan” la o reuniune a Comisiei de cooperare economică ruso-bulgare, care va avea loc în perioada 27-28 februarie. Borisov a adăugat că Bulgaria va colabora cu Comisia Europeană pentru a face din hub-ul „Balkan” o prioritate, împreună cu interconectoarele de gaze cu România, Grecia, Turcia şi Serbia.

Sursa: 

Lasă un răspuns