Peste 250.000 de copii sub asediu în Siria, ‘în închisori sub cer deschis’

Niciun comentariu

Peste 250.000 de copii sunt prinși ca într-o capcană în localitățile siriene asediate de beligeranți, unii dintre ei fiind nevoiți să mănânce hrană pentru animale sau frunze pentru a supraviețui, potrivit organizației neguvernamentale Save the Children (Salvați Copiii), relatează France Presse.

‘Cel puțin 250.000 de copii trăiesc în stare de asediu brutal în zone din Siria care au devenit adevărate închisori sub cer deschis’, indică această organizație într-un raport publicat miercuri.

Ei ‘sunt rupți’ de lumea exterioară, fiind încercuiți de beligeranți care utilizează asediul ca armă de război’, adaugă ‘Salvați copiii’, care se bazează pe mărturii ale unor ‘persoane ce trăiesc și muncesc în zonele asediate din Siria’.

Într-un bastion rebel, la est de Damasc, doctorul Nizar a văzut copii care mor cu zile de boli ce pot fi prevenite. ‘Unii au murit de malnutriție, alții de lipsă de medicamente. Aici au murit copii din lipsă de vaccin antirabic’, a spus el.

‘Boli de piele sau gastrice se răspândesc pentru că regimul a întrerupt aprovizionarea cu apă și oamenii folosesc apă de suprafață, de multe ori contaminată cu reziduuri’, adaugă medicul sirian. ‘Copiii sunt îndeosebi afectați de inflamații și infecții pulmonare cauzate de emanațiile de gaze rezultate în urma exploziilor’, potrivit acestuia.

Mai mult, îngrijirea obstetrică este aproape inexistentă. ‘Multe decese au drept cauză hemoragii și imposibilitatea de a opera, nașterile având loc la domiciliu în absența moașei’, relevă la rândul său Amira, mama unei familii dintr-o zonă asediată în nordul provinciei Hama (centru).

‘Au murit copii pentru că nu există incubatoare pentru nou-născuți’, spune și Aboud, un infirmier de lângă Damasc.

Pentru a-și potoli foamea, unii copii din zone asediate și familiile acestora mănâncă iarbă sau hrană pentru animale.

‘Când nu au ce să mănânce, se hrănesc cu iarbă. Mi-am mințit copiii și le-am spus că iarba este comestibilă, dar nu-i poți prosti, ei știu că iarba nu se mănâncă’, mărturisește Hassan, tatăl unei familii din Deir Ezzor (est).

Multe familii chestionate au recunoscut că uneori nu mănâncă toată ziua. ‘Frații și surorile mele și eu mergem uneori la culcare fără să fi mâncat nimic’, explică un băiețel din Ghouta orientală, în apropiere de Damasc.

‘De la începutul asediului, am pierdut o treime din greutate’, afirmă și Marwan, un băiat care trăiește în zona de est a Damascului.

‘După cinci ani de conflict, suferința comunităților asediate reprezintă, fără îndoială, dovada cea mai șocantă a eșecului comunității internaționale în Siria’, concluzionează ‘Salvați copiii’.

Peste 450.000 de persoane se află în prezent în zona asediate în Siria, potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Un purtător de cuvânt al Programului alimentar mondial a indicat marți că 150.000 dintre acestea au primit asistență începând cu jumătatea lunii februarie.

Conflictul din Siria, care va intra în curând în al șaselea an de la declanșarea sa, s-a soldat până acum cu peste 270.000 de morți și a determinat un exod de milioane de refugiați și strămutați.

Sursa:  / Foto:

Category: njwc.info
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Meniu