Omul care amenință urșii polari cu foamea

  • njwc.info
  • februarie 23, 2016
  • 0

Când te gândești la urși polari, te gândești la cât sunt de drăguți, grăsuți, blănoși, buni înotători și prădători fioroși printre calotele glaciare arctice. Însă această fotografie șocantă a unui urs polar sfrijit făcută de Kerstin Langenberger în arhipelagul norvegian Svalbard îți va da imaginea despre urși complet peste cap. Din nefericire, aceste animale măiestoase, care se hrănesc cu foci, mor de foame.

În blogul ei, Langenberger descrie o priveliște cumplită a Svalbard-ului – una din cele mai accesibile populații de urși din lume.

Văd cum verile sunt mai plăcute (și mai calde) ca niciodată. Văd cum se surpă ghețarii, retrăgându-se cu câteva sute de metri în fiecare an. Văd bucățile de gheață cum dispar cu viteze record. Da, am văzut urși în condiții bune – dar am văzut și urși înfometați sau morți. Urși care circulă pe malul oceanului căutând reni, mâncând păsări, ouă, mușchi și alge… Doar de câteva ori mi-a fost dat să văd ursoaice grase cu ursuleți grăsuți. De cele mai multe ori am văzut urși din cale afară de slabi și aceia au fost doar femele – ca aceasta de aici. Un schelet ambulant, lovită la una din labe, posibil când încerca cu disperare să omoare o morsă de pe uscat… Doar o dată am văzut un urs gras, dar cel mai des am văzut urși morți sau ca acesta: piele și os, condamnat la moarte.”

polar bear 1

Iain Stirling, de la Universitatea din Alberta, spune că acest urs poate fi bolnav sau bătrân, nu neapărat este pe moarte din cauza schimbărilor climei.

Deși este dificil să asociem moartea unui singur urs polar schimbării climei, este cu siguranță una din cele mai solide probe care, împreună cu pierderea teritoriului, este cea mai mare amenințare față de urșii polari, împreună cu exploatarea petrolului, poluarea toxică și vânatului excesiv.

În 2014, fotograful National Geographic Paul Nicklen a fotografiat un urs polar extrem de slăbit decedat, în timp ce călătorea prin Svalbard. În descrierea pozei spune că acela era doar unul dintre cei câțiva văzuți.

Schimbarea climei a redus substanțial cantitatea de gheață din zona arctică, astfel încât animalele nu mai găsesc de mâncare. În 2007, o cercetare geologică americană a estimat că populația de urși polari va fi redusă la o treime din totalul de atunci, până în 2050, din cauza pierderii habitatului și accesului la hrană. În 2013, datele din satelit ale National Snow and Ice Data Center au arătat că gheața polară s-a diminuat cu 5.10 milioane de km².

Astăzi, urșii polari din zona arctică a SUA sunt decretați ca specie amenințată.

– Omul care amenință urșii polari cu foamea este fiecare dintre noi –

Lasă un răspuns

https://progressive.ua

https://topobzor.info

www.cleansale.kiev.ua/cleaning-educational-institutions