NEGOCIERI SECRETE între Iohannis și Dragnea. Schimbarea lui Grindeanu și numirea unui nou prim-ministru, la schimb cu votul pentru noul șef al SIE.

  • njwc.info
  • iunie 14, 2017
  • 0

Surse din PSD vorbesc din ce în ce mai deschis despre negocierile secrete din Klaus Iohannis și Liviu Dragnea. Obiectul acestor negocieri este schimbarea premierului Sorin Grindeanu, acceptarea unui nou candidat de către Klaus Iohannis, dar numai că Președintele joacă tare în relația cu Liviu Dragnea și vrea să obțină un pachet mai consistent. Numirea unui nou director la Serviciul de Informații Externe.

Despre schimbarea premierului Sorin Grindeanu se vorbește din ce în ce mai deschis în ultima vreme. Seria atacurilor la adresa premierului a deschis-o Gabriela Firea, primarul Bucureștiului, care l-a criticat public pe acesta pentru lipsa de cooperare cu autoritățile locale. Apoi a urmat episodul cu evaluarea miniștrilor, anunțată cu mare zgomot de Liviu Dragnea, care s-a terminat duminică seară, după cum s-a spus public. Numai că de atunci s-a lăsat o tăcere adâncă, ieri seară având loc o analiză a raportului de evaluare. Liviu Dragnea a evitat ieșirile publice, iar zvonurile privind o demisie în bloc a miniștrilor din cabinetul Grindeanu s-au accentuat. Ședința de guvern de miercuri ar trebui să fie un moment important, când vom vedea dacă planul PSD va funcționa în parametrii anunțați.

Numai că în ecuația schimbării guvernului intervine și Klaus Iohannis care, potrivit Constituției, joacă un rol important. O eventuală demisie a premierului Grindeanu înseamnă negocieri politice pentru desemnarea unui nou prim-ministru, care trebuie acceptat de Președinte. Aici au început negocierile pentru crearea unei înțelegeri politice prin care PSD să poată desemna pe cine vrea, iar Iohannis să accepte, Iar Klaus Iohannis să numească un nou director al Serviciului de Informații Externe care să fie votat de Parlamentul dominat de PSD. Numele vehiculate sunt: Dan Mihalache, fostul consilier prezidențial și ambasador la Londra, Mircea Geoană, fostul președinte al PSD, Cătălin Predoiu, lider PNL, Ben-Oni Ardelean, senator PNL. Numai că cel care pare să domine această listă este Dan Mihalache care se bucură de încrederea Președintelui Iohannis și are sprijinul membrilor din comunitatea de informații.

Negocierile secrete dintre PSD și Cotroceni se învârt mai puțin în jurul numelui care să-l înlocuiasă pe Grindeanu, cât în jurul celui care să ocupe funcția de director SIE.

Primle bănuieli au apărut atunci cînd a început să preia în calitate de consilieri o seamă de foști ofițeri de informații, pe care Liviu Dragnea și cei apropiați lui bănuiesc că vin pe filiera fostului prim-ajunct al SRI, Florian Coldea. Generalul Gabriel Stătescu, trecut în rezervă în martie din SRI de către preşedintele Klaus Iohannis, a fost numit consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Sorin Grindeanu. Despre acesta se știa că este unul din apropiații fostului prim-adjunct Florian Coldea, iar trecerea sa în rezervă s-a făcut ca urmare a faptului că numele său apărea în unele denunțuri venite din zona managerilor IT, după cum ne-au precizat surse politice.

De altfel legăturile dintre Florian Coldea, fostul prim-adjunct al SRI și premierul Sorin Grindeanu par a depăși cadrul instituțional. În cercurile politice ale PSD se vorbește despre o influență directă a lui Coldea asupra lui Grindeanu, încă de când acesta era ministrul Comunicațiilor, deși conexiunile sale cu serviciile de informații par a fi mult mai vechi. Premierul propus de Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu, a  absolvit în anul 2013 un program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică – Academia Naţională de Informaţii. Ulterior, Grindeanu a fost ministru al Comunicaţiilor şi societăţii informaţionale în perioada decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015. De altfel, Grindeanu a făcut parte și din Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI în perioada februarie 2013 – decembrie 2014 scrie

Lasă un răspuns

https://gas-energy.com.ua

чиста вода

www.topobzor.info