Ne remarcăm în cinematografie:cinci filme românești la Cannes

  • njwc.info
  • aprilie 15, 2016
  • 0

Regizorii români Cristian Mungiu (cu „Bacalaureat”) și Cristi Puiu („Sierra Nevada” e titlul celui mai recent film al său) au fost selectați în competiția oficială a Festivalului de la Cannes, alături de Andrea Arnold, Jim Jarmusch, Xavier Dolan, Pedro Almodóvar sau frații Dardenne. Filmul „Cîini”, al lui Bogdan Mirică, este de asemenea selectat în secţiunea Un Certain Regard. Alte două filme:  „4:15 p.m. sfîrşitul lumii”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga, a fost selectat în competiţia de scurtmetraje, iar ”Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinéfondation.

Filmul „Sierra Nevada”, al cărui scenariu este semnat tot de Cristi Puiu, este o coproducţie România – Franţa – Bosnia şi Herţegovina-Croaţia-Macedonia. Din distribuţia filmului, al cărui buget este estimat la 1,4 milioane de euro, fac parte Mimi Brănescu şi Bogdan Dumitrache.

Cristi Puiu a fost premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2004, pentru scurtmetrajul ”Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea”, iar pentru ”Moartea domnului Lăzărescu” a fost distins cu trofeul secţiunii Un Certain Regard, la Festivalul de Film de la Cannes, în 2005.

Pentru Cristian Mungiu aceasta este a treia participare în competiția oficială a Festivalului de la Cannes.

”Bacalaureat”, al cărui titlu provizoriu a fost Fotografii de familie, este primul film realizat de Cristian Mungiu de la „După dealuri/ Beyond the Hills” încoace, care a avut premiera la Festivalul de la Cannes în 2012, dar este şi primul lungmetraj al lui Cristian Mungiu care are în centru un personaj masculin.

O coproducţie România-Franţa-Belgia, pelicula vorbeşte despre responsabilităţile vieţii de părinte, iar filmările au avut loc în vara anului 2015.

 

Sursa:

 

Lasă un răspuns