Matteo Renzi: Italia nu va permite „distrugerea” spațiului Schengen

  • njwc.info
  • ianuarie 30, 2016
  • 0

Șeful guvernului italian Matteo Renzi i-a acuzat sâmbătă pe cei care vor „să distrugă” spațiul Schengen de liberă circulație din cadrul Uniunii Europene că vor „să distrugă” Europa și a avertizat că Italia nu le va permite acest lucru, relatează AFP.

„Vom spune cu forță, determinare și curaj că cei care vor să distrugă Schengen vor să distrugă Europa. Și nu-i vom lăsa să facă acest lucru”, a declarat Renzi, a doua zi după întrevederea sa de la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel pe tema crizei migrației.

Această criză a determinat mai multe țări să limiteze libertatea de mișcare la frontierele lor și a amenințat chiar existența acordurilor Schengen, care prevăd absența controalelor la frontierele interne ale zonei de liberă circulație.

Renzi a făcut această declarație pe insula Ventotene, unde în timpul celui de Al Doilea Război Mondial doi prizonieri din Italia fascistă au elaborat un manifest privind o federație de state europene.

„Astăzi, într-un moment de mare dificultate pentru Europa, am decis să revenim aici, unde totul a început, pentru a aduce un omagiu pentru ceea ce a fost poate momentul cel mai dificil în istoria identității europene”, a mai spus Renzi.

În timp de război „au existat câțiva vizionari care au avut curajul, pasiunea și forța de a imagina Statele unite ale Europei, o Europă ca spațiu al păcii”, a continuat șeful guvernului italian.

Numeroase state UE au adoptat o serie de măsuri care vizează restrângerea libertății de trecere a frontierelor, în special de la începutul anului, pentru a limita afluxul de migranți care fug de conflicte sau de sărăcie în speranța unei vieți mai bune în Europa.

Șase din cele 26 de membre ale spațiului Schengen au restabilit provizoriu controalele la frontiere, fără a-și închide totuși frontierele, notează AFP.

 

 

 

 

Sursa: 

Lasă un răspuns