Ludovic Orban, citat la DNA

  • njwc.info
  • aprilie 11, 2016
  • 0

UPDATE: Surse judiciare susțin că ar fi vorba de două denunțuri, dar există și posibilitatea să fie și Cazul Transalpina – dosar la care s-ar fi lucrau asiduu în ultimul timp (în acest caz pentru începerea UP e nevoie de avizul Parlamentului).

 Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban, candidatul liberalilor la Primăria Capitalei, a fost citat la DNA. Acesta trebuie să se prezinte în faţa procurorilor la ora 15. Anunţul a fost făcut chiar de Orban, care spune că nu ştie despre ce este vorba, conform

„Astazi ma voi abate de la programul obisnuit, nu particip la nicio intalnire cu alegatorii, nu particip la nicio emisiune, nu ma intalnesc cu specialisti independenti pentru finalizarea programului pentru bucuresteni, astazi am aflat ca trebuie sa fac altceva. La ora 15:00 voi fi prezent la sediul DNA, unde am fost invitat. Astept curios sa aflu care sunt motivele pentru care am fost convocat”, a scris Orban pe Facebook.

Contactat telefonic de stiripesurse.ro, Orban a declarat că nu i s-a comunicat calitatea în care este citat. „Am primit un telefon că trebuie să mă prezint. O să vedem acolo, nu am ce să declar mai multe deocamdată”, a declarat Orban.

In spatiul public au inceput sa circule inca de saptamana trecuta informatii referitoare la denunturi facute de oameni de afaceri impotriva candidatului PNL, Ludovic Orban. HotNews a inceput inca de joi, 7 aprilie, sa solicite informatii de la DNA. Redam mai jos integral demersurile si raspunsurile primite de la DNA.

  • Pe data de 7 aprilie, HotNews.ro trimite urmatoarea solicitare la DNA: „Dorim sa verificam o serie de informatii care circula in spatiul public referitoare la doua denunturi facute de oameni de afaceri in ce priveste finantarea campaniei electorale a domnului Ludovic Orban. In acest sens, am dori sa ne comunicati daca aceste denunturi exista, daca s-au facut cercetari preliminare si daca s-a deschis un dosar”.
  • Raspunsul DNA: „În conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 lit. b din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, pentru a putea identifica informaţiile solicitate, vă rugăm să ne oferiţi mai multe detalii despre împrejurările în care persoana menţionată de dvs., ar face obiectul vreunui dosar penal aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.”
  • HotNews.ro revine cu precizari: „Dorim sa verificam o serie de informatii care circula in spatiul public referitoare la doua denunturi facute de oameni de afaceri in ce priveste finantarea campaniei electorale a domnului Ludovic Orban. In acest sens, am dori sa ne comunicati daca aceste denunturi exista, daca s-au facut cercetari preliminare si daca s-a deschis un dosar.”
  • Raspunsul DNA: „In acest moment, persoana respectiva nu are calitatea de suspect sau inculpat in vreun dosar penal aflat pe rolul DNA, in referire la imprejurarile descrise in cererea dsv„, raspunde DNA la revenirea din data de 7 aprilie.
  • HotNews.ro a revenit in aceeasi zi cu o adresa, cu precizarea ca DNA nu a raspuns la  intrebarile adresate: daca aceste denunturi exista, daca s-au facut cercetari preliminare si daca s-a deschis un dosar DNA a raspuns luni, 11 aprilie, cu cateva ore inainte de invitarea lui Orban la DNA: „La revenirea  dvs. din data de 11 aprilie 2016, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice faptul că în Ghidul privind Relaţia dintre Sistemul Judiciar din România şi Mass-Media, la art. 25, alin.1 se stipulează următoarele:  “Comunicarea de informaţii privind stadiul actelor de cercetare reprezentanţilor mass-media poate fi făcută numai după ce există suspect în cauză. (…)” De asemenea, în acelaşi articol la alineatul 3 se precizează că “Informaţiile privind existenţa unei plângeri sau denunţ pe rolul organelor de urmărire penală referitoare la posibila săvârşire a unor fapte de natură penală, precum şi datele cuprinse în aceste acte de sesizare nu sunt publice. (….)”

Lasă un răspuns