Iranul încearcă să se doteze cu arma atomică, în pofida acordului nuclear (Israel)

  • njwc.info
  • ianuarie 17, 2016
  • 0

Iranul încearcă în continuare să se doteze cu arma atomică, a acuzat sâmbătă premierul israelian, Benjamin Netanyahu, după intrarea în vigoare a istoricului acord nuclear încheiat între marile puteri și Teheran, relatează AFP.

„Chiar și după ce a semnat acordul nuclear, Iranul nu a renunțat la ambiția de a se dota cu arme nucleare și continuă să destabilizeze Orientul Mijlociu și să răspândească teroarea în lumea întreagă încălcându-și angajamentele internaționale”, a afirmat Benjamin Netanyahu într-un comunicat difuzat de serviciile sale, avertizând că Israelul „va supraveghea aplicarea acordului”.

Acordul istoric a intrat în vigoare sâmbătă după unda verde din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), ducând la ridicarea sancțiunilor economice care lovesc Iranul de mai mulți ani.

Israelul, care este considerat singura țară din Orientul Mijlociu dotată cu arma nucleară, chiar dacă nu recunoaște că dispune de aceasta, a încercat cu înverșunare să împiedice acordul, afirmând că el nu va opri ambițiile atomice ale Teheranului.

Iranul a negat întotdeauna că dorește să se doteze cu bomba nucleară.

„Puterile lumii trebuie să supravegheze îndeaproape activitățile siturilor nucleare ale Iranului și altor situri pentru a se asigura că nu continuă clandestin dezvoltarea de arme nucleare”, a declarat Benjamin Netanyahu.

„Fără o reacție corespunzătoare la orice încălcare, Iranul va realiza că poate continua să își dezvolte arme atomice, să destabilizeze regiunea și să răspândească teroarea”, a adăugat premierul israelian.

 

 

Sursa: 

Lasă un răspuns