În premieră la alegeri – sistem informatic de prevenire a votului ilegal

  • njwc.info
  • iunie 1, 2016
  • 0

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a prezentat, Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, folosit în premieră la alegerile locale din 5 iunie. Sistemul va funcţiona şi la centrul operativ de comandă de la MAI, iar toate tentativele de vot ilegal vor fi semnalate rapid poliţiştilor.

 

Aplicaţia va fi funcţională în secţiile de votare de pe o tabletă utilizată de un operator de calculator, care va scana CNP alegătorului şi va verifica dacă acesta a mai votat sau nu.

 

„Pe baza unei convenţii între AEP, STS şi MAI, se va instala o extensie a sistemului la centrul operativ de comandă de la MAI şi toate cazurile, tentativele de vot ilegal, cazurile de afluenţă mare de alegători care se pot întâmpla în ziua votării pot fi semnalate cu promptitudine MAI, care prin echipajele mobile pe care le are dispuse în ţară va lua măsurile care se impun. Dacă avem un alegător care încearcă să voteze de două ori, acesta se va întâlni mai întâi cu poliţiştii de acolo din zonă, care vor cerceta cazul respectiv şi, dacă se dovedeşte prin cercetările preliminare efectuate că nu a mai votat, prin legătură cu secţia de votare de unde a venit mesajul respectivul alegător va fi lăsat să voteze. Nu recomand nimănui să încerce să voteze ilegal”, a spus Muhuleţ într-o conferinţă de presă.

 

El a precizat că riscul ca sistemul informatic să se blocheze în integralitatea lui „nu există”.

 

„Riscul să pice comunicaţia într-o şcoală sau într-o localitate poate exista, însă fiecare tabletă are o cartelă GSM care funcţionează în 3G de la operatorii de telefonie mobilă din ţară şi acestea au fost instalate de STS în funcţie de puterea releelor pe care le au în diferite zone fiecare dintre aceşti operatorii. În şcoli există internet wireless (…). Printr-o verificare a locaţiilor făcute de STS, au fost indexate toate reţelele de internet wi-fi existente la nivelul şcolilor. Acolo unde nu există wi-fi, au fost instalate routere, echipamente de comunicaţii specifice. Practic, dacă internetul de pe cartelă pică, se trece automat pe wi-fi existent în locaţia respectivă”, a explicat Muhuleţ.

 

Vicepreşedintele AEP a menţionat că există o rezervă de tablete şi de operatori: „Există peste numărul de 18.616 de operatori încă 20% aflaţi în rezervă care se vor afla la sediile birourilor electorale de circumscripţie în fiecare localitate pentru a interveni în astfel de cazuri sau în cazuri de forţă majoră”.

 

El a precizat că într-o secţie de votare, „de principiu, este o singură tabletă”. „În cazul în care vom constata că pe un anumit flux orar se prezintă un număr mare de alegători, se face coadă acolo, avem posibilitatea să trimitem şi o a doua tabletă la secţia respectivă. Dacă se strică, există o rezervă de 20% de astfel de tablete, care pot fi folosite în funcţie de necesităţi”, a susţinut vicepreşedintele AEP, care a adăugat că timpul de procesare a datelor se scade cu o treime.

 

Campania electorală pentru alegerile locale se va încheia pe 4 iunie.

 

Pe 5 iunie, românii cu drept de vot sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege primarii, consilierii locali şi judeţeni. Votarea începe la ora 7,00 şi se încheie la ora 21,00.

 

 

 

Sursa:

Lasă un răspuns