Hossu: Am primit proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede creșterea salariului minim la 1.250 de la 1 mai

  • njwc.info
  • decembrie 29, 2015
  • 0

Proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede creșterea salariului minim la 1.250 de la 1 mai a fost deja discutat la Comisia de Dialog Social, marți, la ora 11,00, urmând ca la ora 13,00 să intre și la Consiliul Economic Social (CES), a declarat pentru AGERPRES președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

‘Am primit proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede de la 1 mai creșterea salariului minim la 1.250 lei. De asemenea, prevede și obiecția noastră legată de salariații din sectorul bugetar, și anume de a nu se introduce salariul de încadrare în judecată, ceea ce reprezenta o păcălire a lucrătorilor din sectorul bugetar, ci a se introduce salariul de bază. Nu în ultimul rând, este angajamentul Guvernului, și sperăm să îl țină, ca până în aprilie să se creeze un mecanism legislativ care să stabilească salariul minim pe economie pe o formulă care să țină cont de criterii esențiale, economice și sociale, precum coșul minim, inflație, Cartea Socială Europeană, care spune că salariul minim pe salariul mediu, raportul lor, trebuie să fie de cel puțin 50%’, a menționat Bogdan Hossu.

Potrivit acestuia, proiectul de HG care prevede de la 1 mai creșterea salariului minim la 1.250 lei s-a discutat marți la ora 11,00 la Comisia de Dialog Social, iar la ora 13,00 va intra la Consiliul Economic și Social.

În ceea ce privește ‘obiecția legată de salariații din sectorul bugetar’, președintele CNS Cartel Alfa a explicat că, în sistemul economic, salariul de bază se compară cu salariul minim garantat în plată.

‘Pentru sectorul bugetar se compara sistemul de încadrare, care însemna salariul de bază la care se adăugau și sporurile structurale. Deci, dacă persoana respectivă lucra în condiții grele și avea 25% spor, nu i se calcula salariul de bază calculat cu salariul minim garantat în plată, ci i se calcula salariul de bază cu sporul de 25%, dacă acestea depășesc salariul minim garantat în plată, ceea ce practic este o mică păcăleală. 1.250 trebuie să fie salariul de bază al persoanelor respective’, a mai spus Hossu.

La finalul întâlnirii Consiliul Național Tripartit de luni, care a avut loc la Ministerul Muncii, Guvernul a venit cu o propunere de majorare a salariului minim la 1.200 lei/lună începând cu 1 mai 2016, iar sindicatele au cerut, în acest context, „o corecție” la 1.275 lei, pentru a acoperi pierderile din primele patru luni.

Președintele CNS Cartel Alfa declarase luni că discuțiile nu se finalizaseră cu o concluzie, astfel că Guvernul urma să vină cu o propunere ce va fi analizată în ședința Consiliului Economic și Social (CES) de marți.

Sursa: 

Lasă un răspuns

T-Bitbot mmgp

alpari forex

https://pills24.com.ua