Fetele lui Becali intră în afaceri. Theodora Becali a primit 50% dintr-o companie care trebuie să primească despăgubiri de 71 de milioane de euro de la ANRP

  • njwc.info
  • iulie 1, 2016
  • 0

Bunăstarea financiară a celor trei fete ale sale a fost motivul principal invocat de Gigi Becali de fiecare dată când acesta a anunţat public micşorarea implicării la Steaua sau posibila intrare în insolvenţă a clubului. Totuşi, planurile finanţatorului vicecampioanei prevăd implicarea copiilor în afacerile pe care le deţine, iar un prim pas a fost deja făcut. Theodora Becali, fata cea mai mare a lui Gigi Becali, tocmai a primit pachetul majoritar de acţiuni al uneia dintre cele mai mari companii controlate de latifundiar. Începând din această lună, Theodora deţne 50% din pachetul de acţiuni al S.C. LEOSER S.A., o companie în insolvenţă care în 2015 avea datorii de 17 milioane de euro, dar care poate avea un potenţial imobiliar important.

 

Acţiunile primite de Theodora Becali au fost donate de Geambazi Vasile, nepot al lui Gigi Becali şi cel care împreună cu tatăl său deţine acţiunile majoritare şi la Steaua. În urma donaţiei, fata cea mare a lui Gigi Becali care studiază la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti a devenit acţionarul majoritar al LEOSER, ceilalţi doi acţionari fiind Culcescu Marin cu 35% şi Culcescu Horia cu 15%. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, compania în a cărei administrare a intrat Theodora Becali nu o duce prea bine. Este în insolvenţă, în 2015 a avut datorii totale de peste 17 milioane de euro şi are un profit de puţin peste 12.000 de euro, obiectul de activitate fiind cultivarea legumelor şi a pepenilor, a rădăcinoaselor şi tuberculilor.

 

 

O altă afacere Becali-stat: a luat cu 40 de milioane de euro un teren de zece ori mai scump

 

 

Deşi este vorba despre cea mai mare companie deţinătoare de sere agricole din România, cu 90 de hectare de sere la marginea Bucureştiului, în Popeşti-Leordeni, LEOSER nu s-a dezvoltat până acum în direcţia dorită de Gigi Becali. Acesta a cumpărat serele în 2007 de la statul român cu circa 40 de milioane de euro, iar scopul său a fost specularea şi dezvoltarea de imobiliare pe acel teren a cărui valoare de piaţă era estimată de experţi la 400 de milioane de euro, de zece ori mai mult decât a plătit Becali. Totuşi, planurile nu au fost duse la bun sfârşit din cauza crizei financiare, în tot acest timp acumulând-se datorii şi renunţându-se la un număr important de angajaţi.

 

 

Miza reală, 70 de milioane de euro din despăgubiri supraevaluate?

 

 

O posibilă explicaţie a mutării pachetului majoritar de acţiuni de la Vasile Geambazi la Theodora Becali poate fi dată şi de faptul că Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) trebuie să plătească despăgubiri de circa 71 de milioane de euro către LEOSER, pentru un alt teren, situat în Voluntari, nu în Popeşti Leordeni. Cum s-a ajuns la relaţia dintre ANRP şi LEOSER? Priviţi următoarea schemă:

 

2006: moştenitorul unui teren revendicat în Voluntari îi cesionează lui Gigi Becali drepturile pentru 1 milion de euro

2007: Gigi Becali cesionează la rândul său drepturile la despăgubiri către LEOSER S.A., companie reprezentată de Vasile Geambazi, pentru 2,17 milioane de euro

2010: Vasile Geambazi declară că este de acord să primească despăgubiri de 19,95 milioane euro pentru teren, dar îl împuterniceşte pe Gigi Becali să îl reprezinte în relaţia cu ANRP

2011: un evaluator întocmeşte acte prin care evaluează terenul respectiv la 71,33 milioane de euro

 

Potrivit Ziarului Financiar, evaluarea terenului de către evaluator s-a făcut pe baza unor oferte de vânzare a unor terenuri „comparabile”, din care una aparţinea lui George Becali şi nu printr-o documentare temeinică, respectiv fără a solicita date cu privire la tranzacţii concrete cu terenuri similare celui evaluat, de la bănci, notari publici sau birouri de carte funciară, date care ar fi oferit informaţii cu privire la preţul real al pieţei imobiliare.

 

Practic, în urma unui schimb de drepturi între moştenitorul terenului din Voluntari, Gigi Becali şi Vasile Geambazi, finanţatorul Stelei s-a asigurat că despăgubirile contestate pe care ANPR trebuie să le plătească vor intra în conturile LEOSER S.A. Adică firma controlată în trecut de Geambazi, dar la care acum este acţionar principal Theodora Becali, fiica lui Gigi Becali.

 

 

FC Steaua Bucureşti SA, pe minus după trei ani de profit

 

 

Compania LEOSER este doar una dintre afacerile controlate de Gigi Becali care, pe hârtie, stau foarte prost. Cea mai vizibilă, FC Steaua Bucureşti SA, a intrat pe pierderi în 2015 pentru prima dată în ultimii trei ani. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor la începutul lunii iunie, cheltuielile la clubul de fotbal au fost cu aproape 3 milioane de euro (12.999.887 lei) mai mari decât sumele încasate. Veniturile aproape că s-au înjumătăţit faţă de anul 2014, când Steaua a avut încasări de 23,4 milioane de euro. Recordul a fost stabilit în 2013, cu venituri de aproximativ 36 de milioane de euro – an în care Steaua a jucat în grupele Ligii Campionilor şi l-a vândut pe Chiricheş la Tottenham pentru 9,5 milioane de euro.

 

 

Sursa:

Lasă un răspuns