EXCLUSIV Prime ilegale de 800.000 lei la CNADNR

  • njwc.info
  • decembrie 24, 2015
  • 0

Nu doar procurorii DNA au luat în vizor activitatea Companiei de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR) şi a şefilor ei, ci şi Curtea de Conturi. Potrivit unui document obţinut în exclusivitate de Digi24, inspectorii au descoperit grave nereguli cu banii companiei. Printre ele, acordarea unor prime ilegale sau majorări salariale absolut nejustificabile, în condiţiile scăderii semnificative a productivităţii.

Din raportul Curţii de Conturi reiese că angajaţii au primit bonuri nejustificate în timpul mandatelor foştilor directori generali Mircea Pop şi Narcis Neaga. Valoarea acestora depăşeste 800.000 de lei pentru perioada 2013 – 2014.

Angajaţii au primit şi salarii mai mari. În ambii ani, cheltuielile cu personalul au depăşit cu aproape 40 de milioane de lei sumele prevăzute în buget. Culmea este că acest lucru s-a întâmplat deşi angajaţii au fost mai puţin productivi. Potrivit raportului, productivitatea a scăzut cu 42% în 2014, în vreme ce salariul mediu din companie a crescut cu aproape 20 de procente.

Inspectorii Curţii de Conturi au găsit nereguli şi în contractele de deszăpezire: licitaţii au fost lansate prea târziu tocmai pentru a se ajunge la proceduri de urgenţă. Aşa a câştigat deszăpezirea drumurilor din Tulcea firma lui Theodor Berna, unul dintre abonaţii la contractele cu statul şi trimis în primăvară în judecată pentru evaziune fiscală. La licitaţia iniţială acesta ceruse cu aproape 900.000 de lei în faţă de cât estimase CNADNR. Când s-a ajuns la procedură de urgenţă, firma lui Berna a venit cu un preţ de doar 544 de lei mai mic decât ceruse CNADNR.

Aceeaşi schemă s-a aplicat şi în cazul firmei Rebelis Construcţii, care de mai bine de doi ani deszăpezeşte autostrada Bucureşti-Ploieşti. Nu este singura favoare pe care a primit-o de la CNADNR. A fost scutită de o amendă de 62.000 de lei pentru că a întârziat cu aproape două săptămâni cu aducerea utilajelor în bazele de deszăpezire.

Controlul Curţii de Conturi a durat din septembrie până în decembrie şi a vizat activitatea CNADNR din perioada 2013-2014.

Nereguli la CNADNR

– acordarea şi plata nelegală a unor premii în cuantum de 804.471 lei în 2013 şi 2014, fără temei legal, în baza deciziilor directorului general;

– s-au cheltuit mai mulţi bani cu salariile decât erau prevăzuţi în buget: cu 7,6% mai mulți în 2013 şi cu 13,9% mai mulți în 2014;

– câştigul mediu lunar a crescut în 2014 cu 19%, deşi productivitatea a scăzut cu 42,48%.

sursa: Curtea de Conturi

Lasă un răspuns