Deputat, acuze grave la adresa ANAF: Face abuzuri și îi şantajează pe agenţii economici

  • njwc.info
  • iulie 4, 2016
  • 0

Deputatul neafiliat Octavian Popa a declarat luni că ANAF face abuzuri şi îi şantajează pe agenţii economici care au datorii la stat cu o vechime de maximum 50 de zile.

 

„Am aici o adresă trimisă de ANAF unui agent economic ce avea datorii cu o vechime nu mai mare de 50 de zile la bugetul de stat. Această adresă reprezintă un abuz pentru că, de fapt, solicitarea asta poate fi interpretată ca un şantaj. Agentul este somat fie ca în termen de maximum 15 zile să îşi plătească datoria, fie să vină cu o serie de documente pentru a i se face un control. Cu alte cuvinte, dacă plăteşti, nu mai face niciun fel de control, dacă nu plăteşti, vom veni să te controlăm. Cel mai interesant este numărul acestor tipuri de documente, unele dintre ele nu au nicio legătură cu posibilitatea agentului economic de a plăti sau nu. De exemplu, i se cer, printre altele, documentele care atestă proprietatea bunurilor din patrimoniu – în copie, balanţele de verificare din urmă – ianuarie – aprilie, sau inventarierea generală a patrimoniului pe tot anul respectiv. Orice agent economic are dreptul, potrivit planului său de afaceri, să întârzie o perioadă normală, 50 de zile nu mi se pare extraordinar de mult, de la plată, suportând consecinţele acestui fapt, adică penalităţile respective. În cazul în care agentul economic nu plăteşte din orice motiv, ar fi putut fi plecat în concediu, el este ameninţat cu închisoarea de la un an la şase ani sau cu o amendă între 60 şi 80 de milioane lei vechi, o amendă care depăşea cu mult suma pe care agentul economic o avea de plătit, pe motiv că obstrucţionează controlul”, a spus Popa, într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului, notează agerpres.ro.

 

El a adăugat că practica normală este ca în condiţiile în care ANAF suspectează un agent economic că face evaziune fiscală, că e de rea credinţă, să se ducă şi să îl cheme pentru un control, „nu să îl şantajeze pentru că are o întârziere de plată pe datorii mai vechi de 60 de zile”.

„Am prezentat acest caz pentru că am bănuiala că de fapt aceste adrese sunt o practică şi invit pe toţi cei care au primit asemenea adrese să mă eze pentru a putea să facem o analiză. Modalitatea în care statul se raportează la agentul economic este una descurajantă, este o problemă de relaţionare, o problemă în modalitatea în care tu de fapt îl tratezi pe cel care plăteşte taxe şi impozite în urma cărora îşi iei şi tu salariul”, a precizat deputatul.

 

 

Sursa:

Lasă un răspuns

подробнее

обращайтесь chemtest.com.ua

www.agroxy.com/prodat/otrubi-470/dnepropetrovskaya-obl