Curtea Europeană de Conturi reclamă cheltuirea nejustificată a 6,3 miliarde de euro din bugetul UE în 2014

Niciun comentariu

Curtea Europeană de Conturi a reclamat cheltuirea nejustificată a 6,3 miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene în 2014, în raportul anual prezentat marți la Bruxelles recomandând o utilizare mai flexibilă a bugetului pentru a răspunde situațiilor de criză, cum este cea a migranților, transmite AFP.

Printre exemplele de fonduri cheltuite inutil, Curtea citează aeroporturi subutilizate sau ajutoare distribuite în Spania pentru terenuri agricole folosite în cele din urmă ca piste de motocros.

‘Nu ne putem permite să continuăm în acest fel’, a comentat președintele Curții, Vitor Caldeira, la prezentarea publică a raportului, subliniind că acest bilanț anual intervine într-un ‘moment deosebit de dificil’, în care Uniunea Europeană se confruntă cu ‘provocări majore’ precum criza migranților și un nivel ridicat al șomajului.

‘Trebuie ca bugetul european să răspundă mai bine priorităților strategice pe termen lung ale Uniunii Europene și să fie capabil să facă față în situație de criză’, a subliniat același responsabil.

El a făcut referire și la capacitatea scăzută de reacție a sistemului bugetar european în astfel de situații, în special pentru că acest buget este planificat pe o perioadă de 7 ani, în prezent 2014-2020.

‘Dacă ar exista o abordare mai flexibilă, am putea rezolva parțial criza migranților cu ajutorul fondurilor care erau prevăzute la început pentru altceva’, a comentat Vitor Caldeira.

Bugetul anual al UE reprezintă 1% din PIB statelor membre și circa 2% din cheltuielile publice totale a 18 țări din Uniune.

 

Sursa: Agerpres / Foto: www.cursdeguvernare.ro

Category: njwc.info
Tags: , , ,

Lasă un răspuns

узнать больше 220km.net

https://progressive.ua
Meniu