CNCD: Obligativitatea purtării uniformei școlare este discriminare indirectă

  • njwc.info
  • ianuarie 13, 2016
  • 0

O școală gimnazială din București impune elevilor să poarte uniforme, iar cei care nu respectă regula riscă scăderea notei la purtare și o absență nemotivată în acea zi.

Potrivit Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), această regulă este una discriminatorie, scrie activenews.ro.

Mai exact, „scopul acestei prevederi este legitim, măsura este adecvată și necesară, însă sancțiunile nu sunt proporționale cu scopul urmărit”.

„Regulamentul unei școli gimnaziale care prevede obligativitatea purtării uniformei școlare și sancționează nerespectarea acestei norme reprezintă discriminare indirectă”. Este motivația conducerii CNCD.

„Măsura prevăzută de regulamentul școlar trebuie să țină cont inclusiv de situația persoanelor care fac parte din grupuri defavorizate și nu au posibilitatea financiară de a achiziționa uniforma școlară. Prin tratamentul diferențiat se încalcă dreptul la educație al copiilor aparținând grupurilor vulnerabile”, au explicat reprezentanții CNCD.

Șcaoala a primit o amendă de 1.000 de lei și i s-a recomandat modificarea regulamentului prin eliminarea măsurilor discriminatorii.

 

Sursa: 

Lasă un răspuns