Avem deja peste 100 de nume din România, implicate în dosarele Panama

  • njwc.info
  • aprilie 5, 2016
  • 0

Un nou scandal mondial a explodat după ce în presă au ajuns milioane de acte despre companiile off-shore din Panama. Lideri politici din toată lumea, actori, sportivi, oameni de cultură, tot felul de afaceriști au fost devoalați pentru c-și ascundeau afacerile în paradisurile fiscale din micuța republică din America Centrală. România are figura în acte cu cel puțin 100 de milionari. Jurnalista Sorina Matei a publicat, pe său, câteva dezvăluiri despre nume grele care au și dosare penale la DNA. ”Gruparea Monaco” e puternic reprezentată.

Primul despre care scrie Matei este Dragoş Buzăianu, cel care şi-a luat în 2014 rezidenţă în Republica Panama pentru a-şi deschide o societate anonimă în jurisdicţia offshore Panama. ”Liderul „grupării Monaco”, Dragoş Dobrescu, cinci ani afaceri în jurisdicţia offshore Panama, director în societatea anonimă HOLBORN TRADING INC.

Unul dintre ultimele celebre care s-au retras în paradisul fiscal Panama este cel al nepotului magnatului energiei, Bogdan Buzăianu, Dragoş Buzăianu, de doar 26 de ani, care şi-a luat încă din 2014 rezidenţă în Republica Panama, mai precis în Panama City.

Partenerii lui Dragoş Buzăianu în societatea anonimă BP INVESTMENT GROUP S.A sunt avocatul Roy Darius Maybud şi Digna Perez Martinez, ultima fiind implicată în alte 830 de societăţi anonime de tip offshore tot în Republica Panama.

Dragoş Buzăianu este nepotul magnatul energiei, Bogdan Buzăianu, care potrivit datelor coroborate din mai multe jurisdicţii de tip offshore controlează o reţea uriaşă de influenţă financiară şi putere, la vedere sau prin intermediari cu ajutorul societăţilor anonime înregistrate în jurisdicţii în paradisuri fiscale.

Bogdan Buzăianu este un vechi client al societăţilor anonime în Republica Panama, în trecut persoane de tip proxy ca Raul Garrido Garibaldo sau societăţi anonime proxy uriaşe, gen Kuzniecky& Co, folosite de acelaşi Buzăianu, au fost utilizate şi de libanezul condamnat Said Baaklini, sau Cristian Borcea.

De asemenea, o multitudine de companii offshore deţine şi fratele său, Constantin Mihail Buzăianu.

Pe 11 Decembrie 2013, DNA a constatat că există indicii cu privire la săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în raport cu Bogdan Nicolae Buzăianu.

Magnatul “băiat deştept al energiei” este unul din denunţătorii din dosarele deputatei Elena Udrea instrumentate de DNA, implicat în dosarul DNA, iar firma controlată de el, Energy Holding, şi nu numai, apare des alături de alte firme apropiate în rechizitoriile Hidroelectrica instrumentate de DIICOT.

Pe 19 Februarie 2008, în singura lună cât a deţinut interimar portofoliul Justiţiei în cabinetul , Teodor Meleşcanu i-a aprobat lui Nicolae Buzăianu cererea de a renunţa la cetăţenia română, în ciuda opoziţiei vehemente a autorităţilor de la acea vreme. Magnatul Nicolae Buzăianu obţinut în 2008, imediat după ce a renunţat la cetăţenia română, cetăţenie elveţiană, pentru ca mai apoi să dobândescă cetăţenie cipriotă dar şi drept de rezidenţă în Dubai, Emiratele Arabe Unite, unde se află în prezent.”, dezvăluie jurnalista.

Tot în Panama și-a ascuns banii și un denunțător devenit celebru la DNA în ultima perioadă. ”Un alt magnat român care a derulat nu mai puţin de cinci ani afaceri în Republica Panama este Dragoş Dobrescu, alt personaj celebru al “grupului Monaco”.

Pe 9 septembrie 2007, Dragoş Dobrescu a înfiinţat societatea anonimă HOLBORN TRADING INC., pe care a prezidat-o în calitate de Director- Preşedinte, cu un capital total de 10.000 de dolari americani, acţiunile putând fi emise atât în formă înregistrată cât şi la purtător.

Dragoş Dobrescu este unul dintre liderii “grupului Monaco” şi finanţator, avea în 2012 o avere evaluată la 150 de milioane de euro şi principalul său obiect de activitate este piaţa imobiliară şi nu numai. Este un personaj retras, denunţător în dosarul lui Neculai Onţanu la DNA dar şi suspect în cazul celebrei dispariţii a lui Codruţ Marta.”, mai dezvăluie Sorina Matei pe blogul său.

Cel care era cel mai bogat român până acum câțiva ani, Iosif Constantin Drăgan, a deţinut şi el o societate anonimă în Republica Panama. Înfiinţată în 1980, compania offshore DECIO FINANCIERA INVERSIONISTA S.A, l-a avut ani la rândul pe Iosif Constantin Drăgan unic preşedinte şi pe soţia sa Daniela Veronica Guşă Drăgan vicepreşedinte executiv şi trezorier.

Un alt om de afaceri român care şi-a adăpostit afacerile în Republica Panama este şi afaceristul constănţeanul Carol Viorel Dichiu.

Carol Viorel Dichiu este unul dintre cei mai mari afacerişti care s-au impus în domeniul recuperării deşeurilor metalice, implicat în mai multe afaceri cu fier vechi din Portul Constanţa şi este martor într-unul din dosarele DNA pe numele fostului primar al Constanţei, , mai scrie Sorina Matei.

 

Sursa:

Lasă un răspuns