Acord istoric între Coreea de Sud şi Japonia

  • njwc.info
  • decembrie 28, 2015
  • 0

Coreea de Sud şi Japonia au încheiat luni un acord istoric în legătură cu chestiunea spinoasă privind „femeile de reconfortare“’, un sistem de prostituţie introdus de armata japoneză în timpul celui de-al doilea război mondial, relatează AFP, potrivit indepedent.md.

Acest acord va fi „definitiv şi ireversibil“ dacă Japonia îşi asumă responsabilităţile, a declarat şeful diplomaţiei sud-coreene Yun Byung-Se, la încheierea discutiilor pe care le-a avut la Seul cu omologul său nipon Fumio Kishida.

Guvernul japonez este conştient de „responsabilitatea sa profundă“ în legătură cu chestiunea privind femeile de reconfortare şi va contribui la un fond pentru a ajuta femeile, a declarat la rândul său ministrul japonez de Externe.

„Shinzo Abe, în calitate de prim-ministru al Japoniei, îşi exprimă din nou scuze sincere şi remuşcări tuturor celor care, ca <>, au trecut prin multă suferinţă şi au suportat răni fizice şi psihice incurabile“, a mai spus Fumio Kishida.

Kishida a anunţat că ţara sa va accepta să acorde despăgubiri de un miliard de yeni (7,5 milioane de euro) „femeilor de reconfortare“, înrolate cu forţa în bordelurile armatei imperiale japoneze în timpul celui de-al doilea război mondial.

Majoritatea istoricilor estimează că până la 200.000 de femei, în majoritatea coreene, dar şi chinezoaice, indoneziene şi de alte cetăţenii asiatice, au fost înrolate cu forţa în bordelurile armatei imperiale japoneze.

 

Sursa:

Lasă un răspuns