Aberatia zilei: Sublima parcare pentru persoane cu handicap devenita cursa cu obstacole

Niciun comentariu

Persoanele cu handicap care au treaba cu masina prin centrul Timisoarei se lovesc de o situatie neplacuta, ba chiar absurda. Pe strada Proclamatiei de la Timisoara, locurile de parcare pentru cei cu dizabilitati nu sunt doar inchiriate de o asociatie, ci chiar blocate cu cadre metalice prinse cu lacate.

De-a lungul strazii respective, aflata vizavi de Ceasul Floral din Timisoara, deci in zona centrala, sunt amenajate mai multe locuri de parcare, printre care si doua destinate persoanelor cu handicap, asa cum prevede legea.

Doar ca cei cu dizabilitati nu le pot folosi, pentru ca au fost inchiriate si blocate de Organizatia (tocmai) pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania (OADOR), ne-a semnalat un timisorean, Mihai Aftanache, pe adresa redactiei Ziare.com.

Absurd este faptul ca asociatia respectiva, dupa cum am aflat ulterior, are activitatea suspendata, asa ca Politia spune ca locurile pot fi folosite de oricine pana se clarifica situatia. De oricine poate parca peste cadrele metalice de jumatate de metru inaltime, mai corect spus.

“Eu, fiind persoana cu handicap si avand drept de a parca pe locurile rezervate persoanelor cu handicap in Uniunea Europeana (conform legilor si actelor doveditoare), consider ca este absolut anormal si ilegal acest sistem de blocare a accesului pe aceste locuri”, ne-a spus barbatul, care a sesizat si Politia Locala Timisoara.

Asa a aflat Mihai Aftanache ca locurile pentru persoane cu handicap sunt inchiriate de catre Comisia de Circulatie din cadrul Primariei Timisoara organizatiei respective.

” (Organizatia – n.red.) a inchiriat locuri rezervate persoanelor cu handicap motivand ca sunt pentru persoanele cu handicap care le viziteaza societatea. Totusi, zic eu, in fapt se intampla o incalcare grava a legii, locurile de parcare pentru persoane cu handicap avand un statut special clar definit in legislatie, iar inchirierea unor astfel de locuri este o incalcare crancena a legii”, ne-a precizat Aftanache.


Foto: Mihai Aftanache

Un politist local l-a asigurat insa pe barbat ca locurile sunt inchiriate legal: “Mi-a spus ca acelea nu sunt locuri de parcare rezervate pentru persoane cu handicap (…) si probabil seful organizatiei care a inchiriat a montat acele indicatoare ‘rezervat persoanelor cu handicap’ motivat fiind de faptul ca el are un handicap! Mi-a mai spus agentul de Politie Locala Timisoara ca a incercat sa il eze si pe seful OADOR, dar nu a putut, deoarece acesta este in concediu la aceasta data”.

Si Ziare.com a incercat sa ia legatura cu reprezentantii OADOR, insa acestia nu au putut fi ati, fie pentru ca nu au raspuns la telefon, fie pentru ca aveau numere invalide.


Foto: Mihai Aftanache

De asemenea, Ziare.com a transmis o solicitare Politiei Locale Timisoara, care ne-a spus ca, in urma sesizarii noastre, a facut verificari la fata locului, “iar in urma acestora s-a constatat ca Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania (O.A.D.O.R.), Filiala Timisoara, are activitatea suspendata”.

Reprezentantii Politiei ne-au mai spus ca, “pana la clarificarea situatiei, cele doua locuri de parcare rezervate pe strada Proclamatia de la Timisoara nr. 7 pot fi utilizate de catre orice conducator auto care indeplineste conditiile prevazute de Legea nr. 448/2006, republicata, privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”.

Deci Politia ne-a spus ca putem sa linistim persoanele cu dizabilitati: cata vreme pot escalada cu masina peste sistemul de blocare, locurile de parcare sunt ale lor.

Sursa:
Category: njwc.info
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Meniu