20.000 lei costã sã mori într-o clinicã privatã

  • njwc.info
  • august 24, 2018
  • 0

Smaranda Patras-Donose, 38 de ani, nu fusese niciodatã suferindã, doar demult, în copilãrie, avusese o simplã operatie de apendicitã. La Arcadia Iasi s-a dus luna trecutã la un control de rutinã, dupã ce sesizase o micã jenã în partea dreaptã. Dupã consult, chirurgul în cauzã i-a spus cã “are acolo o bilutã micã”, pe care i-o va scoate laparoscopic imediat, fiind vorba despre o interventie simplã. Dupã operatie însã, Smaranda a început sã se simtã rãu. Medicul, panicat, i-ar fi spus, povestesc apropiatii, cã “din eroare, a sectionat ceva gresit”. A decis iar sã o opereze, clasic de data aceasta. În fapt, spune familia, chirurgul i-ar fi sectionat un intestin si infectia era aproape scãpatã de sub control în abdomenul pacientei. Desi starea ei era departe de a fi una bunã, au cãutat sã o externeze repejor. Acasã iar i s-a fãcut rãu, iar când familia a vrut sã o readucã la Arcadia, i s-a spus cã “Arcadia nu este spital de urgentã”. Au alergat la Spitalul de stat, “Sfântul Spiridon”, unde, sub coordonarea medicului Bulat, o echipã de medici foarte buni a dus o luptã teribilã, pentru salvarea Smarandei, însã lucrurile nu au mai vrut sã se îndrepte. Luni, pe 20 august, Smaranda îi spunea tatãlui sãu, la telefon, faptul cã e puternicã si se va face bine, iar pe mama sa, care venise cu mâncare la ea, a mai tinut-o câteva ore în , spunându-i: “Mai stai, nu pleca, te rog”. Putin dupã miezul noptii însã, fata frumoasã si blândã, mãmicã a doi copii care o asteptau nerãbdãtori acasã, avea sã se stingã pe patul Spitalului “Sfântul Spiridon”. Cine rãspunde pentru moartea aceasta? se întreabã, revoltati, toti oamenii care au aflat despre aceastã tragedie.

Trupul neînsufletit al Smarandei Patras-Donose a ajuns la Husi si a fost depus la capela din proximitatea Bisericii “Sfântul Anton”. Mâine va fi înmormântarea, la care sunt asteptati o multime de prieteni, cunostinte, dar si fost colegi de facultate. Sfârsitul dramatic al Smarandei a stârnit rumoare, revoltã si o multime de întrebãri fãrã rãspuns. Familia sa povesteste ceea ce stie cã s-a petrecut, desi multe aspecte urmeazã sã se lãmureascã, în acest caz atât de dureros. În douã sãptãmâni, spun apropiatii Smarandei, aceasta a îndurat nu mai putin de 3 operatii. A patra a fãcut-o chiar cu putine ore înainte de a se stinge, dar a fost doar o ultimã încercare a medicilor de la Spitalul “Sf. Spiridon” de a o salva pe Smaranda. Nu au mai putut face nimic, însã, iar, la scurt timp dupã miezul noptii, femeia s-a stins din viatã.

“Cred ca am sectionat ceva rãu acolo. Am fãcut o eroare. Si asa cã o sã te operam clasic, încã o datã”.

Totul a început în iulie, pe 9, când Smaranda, care simtea o jenã în partea dreaptã, a mers la un consult, la Centrul Medical Arcadia. A vrut sã se asigure cã totul este bine, mai ales cã si mama se operase de bilã, în urmã cu doi ani. La Arcadia, medicul chirurg care a preluat-o, i-a spus cã, în urma consultatiei, a sesizat “o bilutã micã”, pe care i-o va scoate imediat, laparoscopic. I-a dat asigurãri cã nu este o operatie dificilã, asa cã Smaranda a venit sã face operatia foarte încrezãtoare. A condus ea însãsi masina pânã la centrul medical. Cosmarul avea sã înceapã dupã interventia chirurgicalã. Ea a început sã se simtã rãu, sã acuze dureri, slãbiciune… Chirurgul Chichirãu, povesteste familia, cel care a operat-o, s-a panicat spunându-i “Cred ca am sectionat ceva rãu acolo. Am fãcut o eroare. Si asa cã o sã te operam clasic, încã o datã”. Si iar au desfãcut-o! Dupã aceastã a doua operatie, sustin membrii familiei, s-a vãzut limpede cã acolo era vorba despre o peritonitã, adicã fusese sectionat un intestin, tot continutul se împrãstiase în întreg bazinul, era infectie peste tot. Apropiatii cred cã, vãzând cã riscã sã o piardã, ca sã nu se întâmple ceva cu pacienta, câtã vreme era internatã acolo, ar fi externat-o repede, desi femeia nu era deloc bine. Au externat-o într-o dupã-amiazã de joi, iar vineri noaptea a fãcut tensiune 6 cu 4, spun apropiatii. S-au speriat cu totii, si sotul ei, venit din Irlanda, unde are loc de muncã, s-a speriat si mama Smarandei. Au sunat repede înapoi la Arcadia si au vrut sã o aducã din nou acolo, la medicul curant, dar nu au vrut sã o primeascã. Medicul în cauzã le-ar fi spus cã “eu mi-am fãcut datoria, cât am stiut, atât am fãcut. Arcadia nu e spital de urgentã, mergeti la Urgente”. Nu mai conta cã plãtise la Arcadia cam 200 milioane de lei vechi (!!), ca sã se întâmple ceea ce s-a întâmplat, ci acum conta doar ca Smaranda sã câstige lupta cu viata.

Medicii de la stat au luptat cât au putut sã o salveze!

Si au alergat cei din familia ei cu ea la Spitalul de stat “Sfântul Spiridon”! Au reusit sã o gãseascã pe doamna doctor Bulat, un medic extraordinar, care si-a dat seama din primul moment, cã Smaranda va mai trãi o jumãtate de orã, maxim, dacã nu o opereazã. Si a operat-o imediat, cu o echipã întreagã de medici, cu vreo trei profesori universitari alãturi. A fost o intervenetie grea, pentru cã a trebuit sã curete, sã spele tot ce era rãu acolo, lãsat în abdomen, spun cei din familie. Au reusit sã o salveze, pe moment. Au mai tinut-o câteva zile, apoi i-a fost mai bine, i-a mai dat drumul acasã vreo trei zile, dar iar i s-a fãcut rãu si iar a fost dusã la “Sf. Spiridon”.

Ultima dorintã: sã vinã la casa pãrinteascã si sã doarmã în patul de acasã, alãturi de mama si de tata!

Duminica trecutã, Smaranda era internatã acolo, iar starea sa pãrea, dacã nu mai bunã, mãcar stabilã. A vorbit cu tatãl ei la telefon, cãruia i-a spus cã e puternicã si el stie cã ea se va face bine. I-a mãrturisit cã primul lucru pe care îl va face, va veni la Husi, acasã, sã doarmã în patul pãrintilor. Sã simtã miros de tata si de mama peste tot. “Matale sã fii acolo, tata, sã mã mângâi pe spinare, cum fãceai în copilãrie”, i-a spus ea. Mama sa era deja la Spital, unde a mers cu mâncare – supã si gratar. Acum, mai mult ca altãdatã, a rugat-o sã mai stea. “Mai stai cu mine, mama, te rog, mai stai putin”, spunea Smaranda. Si mama a stat cam 3 , 4 ore cu ea. S-a întors acasã si, la ora 21,00, ca de fiecare datã, a sunat-o sã îi spunã: noapte bunã”, dar Smaranda nu a rãspuns la telefon. Chiar în acele momente, ea era din nou pe masa de operatie, cãci medicii, vãzând cã starea sa se înrãutãteste, au decis sã mai intervinã încã o datã, poate, poate… Doar au deschis-o si au închis-o la loc, spun cei din familia sa, cãci au înteles cã totul se apropie de sfârsit. Si, din pãcate, asa a fost noteaza

Lasă un răspuns