Ungaria, condamnată la CEDO pentru demiterea președintelui Curții Supreme

  • njwc.info
  • iunie 23, 2016
  • 0

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Ungaria pentru demiterea, în 2012, a președintelui Curții Supreme, Andras Baka, estimând că acesta a fost sancționat pentru criticile sale la adresa guvernului condus de premierul Viktor Orban, relatează France Presse.

 

Prin pensionarea înainte de limită, guvernul lui Viktor Orban a comis o ‘ingerință în dreptul la libertatea de exprimare’ în cazul acestui înalt magistrat, acum în vârstă de 65 de ani, care a criticat politica conservatorilor aflați la putere, afirmă CEDO într-o decizie definitivă, confirmând o primă decizie din 2014.

 

‘Curtea consideră în special că Andras Baka nu a beneficiat de dreptul de acces la o instanță’, apreciind de asemenea că ‘încetarea prematură a mandatului dlui Baka constituie o ingerință în dreptul său la libertatea de exprimare și s-a datorat opiniilor și a criticilor pe care le-a exprimat în mod public, ca profesionist, cu privire la aspecte de interes general’.

 

 

Reforma care a făcut posibilă pensionarea înainte de limită a dlui Baka este un text de lege ‘a cărui compatibilitate cu cerințele statului de drept este discutabilă’, susține instanța de la Strasbourg, relatează Agerpres.

 

 

Fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din 1991 până în 2008, Andras Baka a fost ales, în 2009, președinte al Curții Supreme din Ungaria de parlamentul de la Budapesta.

 

Or, între februarie și noiembrie 2011, el a criticat în mod public o serie de reforme lansate de Fidesz (partidul premierului Orban) ) de la venirea la putere în 2010, inclusiv cea privind scăderea vârstei legale de pensionare a judecătorilor, de la 70 la 62 de ani. Potrivit oponenților, această reformă însemna, de facto, o adevărată epurare a sistemului judiciar.

 

Baka a fost pensionat la 1 ianuarie 2012, cu trei ani și jumătate înainte de termenul normal de expirare a mandatului său, datorită instituirii noii Kuria (instanța supremă a aparatului judiciar ungar).

 

Deși ar fi avut dreptul la președinția Kuria, legea votată de parlament l-a împiedicat: era necesar să aibă cel puțin cinci ani de experiență ca magistrat în Ungaria, anii petrecuți în calitate de judecător al unei instanțe internaționale nu se puneau la socoteală.

 

 

Sursa:

Lasă un răspuns

У нашей организации популярный портал , он рассказывает про https://proffitness.com.ua.
biceps-ua.com/optimum-nutrition-tribulus-625-mg-caps100-caps.html

www.best-cooler.reviews/icemule-coolers-best-coolers-for-best-trips/