Turcia refuza sa-si ceara scuze pentru doborarea avionului rusesc. Mesajul categoric transmis de presedintele Erdogan

  • njwc.info
  • November 27, 2015
  • 0

Turcia nu-si va cere scuze pentru doborarea avionului militar rusesc, langa granita cu Siria – este mesajul presedintelui Erdogan, care ramane ferm pe pozitii, in timp ce premierul Davutoglu pledeaza pentru calmarea tensiunilor.

 

“Daca trebuie sa-si ceara cineva scuze, nu suntem noi, sunt cei care ne-au incalcat spatiul aerian. Pilotii nostri si fortele aeriene si-au indeplinit pur si simplu datoria, care a constat in a raspunde acelor incalcari. Cred ca asta este esenta”, a declarat presedintele turc, intr-un interviu acordat CNN.

Mai mult, Erdogan a afirmat ca, in cazul in care incidentul s-ar repeta, Turcia ar reactiona in acelasi mod.

Turcia va considera drept un act de agresiune posibila utilizare de catre Rusia a bateriilor sale antiaeriene S-400 Triumf, instalate pe teritoriul Siriei, impotriva avioanelor militare turce in spatiul aerian sirian, a mai adaugat Erdogan.

Daca un avion militar turc va fi doborat in spatiul aerian al Siriei de bateriile S-400 Triumf, a caror desfasurare a fost anuntata joi de catre Rusia in perimetrul bazei sale de Hmeimim (Latakia, nord-vest Siriei), Turcia va considera aceasta drept un act de agresiune, a reiterat Erdogan, lansand un avertisment clar la adresa Moscovei.

Presedintele Turciei a avertizat ca intr-un astfel de caz tara sa isi rezerva dreptul sa reactioneze. “Nu dorim o escaladare in regiune. Nu dorim sa participam la asa ceva. Dar cei care se pozitioneaza de partea (regimului) Siriei si contribuie la cresterea tensiunilor poarta responsabilitate pentru aceasta”, a afirmat el.

Pe de alta parte, premierul Ahmet Davutoglu a facut un apel pentru pace si a spus ca Ankara “va lucra alaturi de Rusia si aliati pentru a calma tensiunile”. Intr-un articol publicat in ziarul britanic Times, Davutoglu a reiterat ca adevarata lupta se duce impotriva Statului Islamic, dar a admis si ca Turcia trebuie sa pastreze suveranitatea teritoriului sau.

Tensiunile escaladeaza intre Rusia si Turcia

Turcia face parte din coalitia internationala condusa de SUA care efectueaza de peste un an bombardamente impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) in Siria si Irak.

Intr-un interviu pentru France 24, liderul de la Ankara a spus joi ca a incercat sa-l sune pe Vladimir Putin imediat dupa incident, dar ca acesta nu a raspuns. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a dezmintit la scurt timp declaratia lui Erdogan, negand ca liderul Turciei ar fi facut vreo tentativa sa-l eze pe presedintele rus.

In interviul pentru France 24, Erdogan a mai spus ca fortele aeriene turce ar fi reactionat altfel daca ar fi stiut ca au de a face cu un avion rus, dar ca in momentul incidentului acestea nu au stiut carei tari ii apartine Su-24.

“Este absurd, acestea sunt pretexte”, a declarat, in replica, presedintele rus Vladimir Putin, joi seara in conferinta de presa comuna sustinuta la Moscova cu omologul sau francez Francois Hollande. Pe avioane “se vad clar insemnele tarii si acestea sunt vizibile”, a spus Putin, care anterior afirmase ca Moscova asteapta scuze de la Turcia, pedepsirea vinovatilor de incident si oferirea de compensatii pentru prejudiciul creat.

Tensiunile au continuat sa se adanceasca joi intre Rusia si Turcia, dupa incidentul de marti, cand un bombardier rus Su-24 a fost doborat de aviatia turca pe motiv ca a incalcat spatiul aerian al Turciei. Moscova sustine contrariul si afirma ca aparatul sau nu a parasit spatiul aerian al Siriei, unde era angajat in campania de lovituri aeriene impotriva pozitiilor gruparilor islamiste.

 

Sursa: www.stirileprotv.ro / Foto: www.journal-neo.org

Leave a Reply