Tinerii arădeni vor îngroșa rândurile șomerilor. Ce soluții le oferă statul

  • njwc.info
  • iunie 9, 2016
  • 0

În scurt timp, absolvenţii de liceu, atât cei care au trecut primul examen serios din viață, cât și cei care l-au picat vor îngroșa rândurile șomerilor arădeni. Absolvenții primesc sprijin de la stat, fie că nu își găsesc un serviciu, fie că se angajează. Desigur, pentru asta, tinerii trebuie să calce pragul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă, pentru a primi asistență.

Astfel, pentru a beneficia de sprijin financiar și asistență, tinerii trebuie să se înregistreze în termen de 60 de zile de la absolvire, la AJOFM Arad sau la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, acreditaţi. Dacă nu îşi găsesc un job în decursul celor două luni de la absolvire, tinerii care au terminat liceul au dreptul la o indemnizaţie de şomaj. Ajutorul financiar se acordă în anumite condiţii.

 

„Tinerii absolvenţi care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă, nu au refuzat un loc de munca, potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistrate la AJOFM, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât 500 de lei , pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Acest drept se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioada de 6 luni, calculată de la data expirarii celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, al cărei cuantum este de 250 lei.

Data limită de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi. În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj“, a declarat Marinel Henteș, directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Arad.

 

În ceea ce privește absolvenții de liceu promoţia 2016, data absolvirii cursurilor în anul şcolar 2015 – 2016 este 3 iunie 2016, pentru elevii care au promovat la toate disciplinele, indiferent dacă promovează sau nu examenul de bacalaureat. Și elevii care nu au situația școlară încheiată se pot înregistra în evidențele AJOFM în termen de 60 zile de la data promovării examenului de corigență (data înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ).

 

Trebuie spus că, tinerii sunt încurajați să își găsească un loc de muncă. Absolvenţii înregistraţi la AJOFM care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării.

Lasă un răspuns

monaliza.kiev.ua

https://renesans-centr.kiev.ua

avtopoliv-gazonov.kiev.ua