Sute de copii au ieşit din Maternitatea Arad fără a primi vaccinul împotriva tuberculozei

  • njwc.info
  • octombrie 26, 2016
  • 0

Părinţii care vor să-şi imunizeze copiii sunt în imposabilitatea de a o face pentru că serurile lipsesc, conform mediafax.ro. Cel puţin cel împotriva tuberculozei (BCG), destinat vaccinării nou-născuţilor, care nu mai există de luni bune în multe dintre maternităţile din ţară. Ministerul Sănătăţii promite că 64.000 de doze de vaccin vor ajunge, în cursul săptămânii, în unităţile medicale.

În timp ce autorităţile sanitare susţin că aşteaptă ca serul împotriva tuberculozei (BCG), destinat vaccinării nou-născuţilor, să fie furnizat de către Ministerul Sănătăţii, sute de bebeluşi din întreaga ţară aşteaptă, încă de la finele lunii august, să fie imunizaţi. În schimb, primesc o garanţie: că vor fi vaccinaţi de îndată ce serul va intra pe stoc.

Între timp, cifrele vorbesc de la sine: vaccinul BCG lipseşte din maternităţile din judeţele Argeş, Arad, Suceava, Constanţa şi parţial Alba, unde două spitale mai au valabile, în total, patru vaccinuri. Numai în Argeş şi Arad, aproape 800 de nou-născuţi nu au mai fost vaccinaţi, de la sfârşitul lunii august, împotriva tuberculozei.

 

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, promite, în schimb, că 64.000 de doze de vaccin vor ajunge, în cursul săptămânii, la maternităţile din ţară. Asta în contextul în care, la mijlocul lunii octombrie, Ministerul Sănătăţii informa că, din a doua parte a lunii, programul de vaccinare a copiilor se va derula normal, conform schemei naţionale de imunizare. Tot atunci se menţiona că vaccinul BCG va ajunge în maternităţi în maximum trei săptămâni şi că au fost alocate fondurile necesare pentru vaccinul pneumococic, urmând să fie demarată procedura de achiziţie.

 

La Arad, aproape 400 de nou-născuţi nu au fost vaccinaţi cu BCG, asta după ce maternitatea de stat a rămas fără acest vaccin încă de la sfârşitul lunii august. Este şi cazul copiilor care s-au născut la Maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, care nu au mai fost vaccinaţi contra tuberculozei de aproape trei luni. Prin urmare, spitalul aşteaptă să primească dozele necesare în cursul acestei săptămâni.

 

“Necesarul de vaccin BCG nu ne-a fost acoperit de la sfârşitul lunii august, până în acest moment au rămas nevaccinaţi în jur de 400 de nou-născuţi, aceştia pot fi vaccinaţi până la vârsta de trel luni fără testare PPD şi după trei luni cu testare PPD, astfel că avem promisiunea ca în cursul acestei săptămâni să primim vaccinul BCG de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi vom putea relua vaccinarea împotriva tuberculouzei”, a afirmat directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, medicul Ciprian George Pribac.

 

Directorul medical susţine că bebeluşii care s-au născut în perioada septembrie-octombrie vor fi rechemaţi la spital pentru a fi vaccinaţi, când stocul de vaccin va fi asigurat din nou, urmând să fie anunţaţi prin DSP şi cu ajutorul mass-media.

 

Până în acest moment, la Secţia de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad nu au fost internaţi copii care să fi at vreo boală, din cauza lipsei vaccinării lor cu BCG.

 

Lasă un răspuns

www.progressive.ua

http://topobzor.info

https://www.etalon.com.ua/