Soprana din vestul României de succes în Europa. Mihaela Marcu smulge ropote de aplauze pe marile scene

  • njwc.info
  • January 9, 2018
  • 0

O soprană din Timișoara reprezintă România pe scenele unora dintre cele mai importante teatre din Europa.  Mihaela Marcu s-a lansat la Opera Națională din Timișoara, fiind iubită de melomanii din orașul de pe Bega, iar acum este foarte apreciată în Italia și Franța după ce a evoluat pe scene importante din Veneția, Verona, Roma, Trieste, Marsilia sau Nisa.

Mihaela Marcu este acum într-un punct al carierei artistice în care melomanii din Europa caută ăn mod special spectacolele în care evoluează soprana din Timișoara. Soprana timișoreană mărturisește că a știut dintotdeauna că vrea să facă muzică.

“De când mă știu, doar cântam. Chiar și când eram la sat la bunici, cântam, plecam singură pe dealuri și cântam, inventam melodii. Când am intrat la liceu – noi făceam pian-secundar și canto-principal – evident aveam anumite piese de studiat pentru examenele la pian. În momentul respectiv, nu ne puteam permite să cumpărăm un pian sau o pianină acasă. Stăteam cât stăteam la liceu, dar sălile mereu se ocupă, e foarte greu să ai o jumătate de oră să studiezi în liniște. Atunci am venit acasă și pe două coli de hârtie lipite împreună mi-am desenat claviatura pianului ca să pot să studiez acasă. Evident, cu sunetul surd în mintea mea, am studiat pentru examen. Când m-a vâzut, mama mea a înțeles că nu mai am nicio șansă de salvare”, povestește Mihaela Marcu.

Soprana timișoreană este convinsă că pasiunea și talentul sunt ingredientele unei cariere de succes.

“Trebuie să fii foarte ambițios. Dacă îți dorești cu adevărat, nu trebuie să lași nimic să îți stea în cale sau să nu crezi pe nimeni care îți spune <poate că ar fi bine să faci altceva>. Tu trebuie să simți ce chemare ai. Da, am avut momente de descurajare, dar, întotdeauna, după o cădere sau un plâns sau o dezamăgire, te ridici mai puternic ca niciodată.

În ciuda succesului repurtat pe marile scene ale lumii, soprana Mihaela Marcu are o durere în suflet când vede că jurnaliștii străini îi solicită interviuri, în vreme ce din România nu o caută nimeni.

“Aveam senzația că nu se urmărește suficient. Valorile noastre trebuie promovate și la noi. În fiecare orchestră, inclusiv acum la Florența, erau doi români în orchestră. Cu câțiva ani înainte erau însă 7 – 8 români, doar în orchestră. Inclusiv, când am mers la Toulon, la Nisa, în cor erau români de-ai noștri. Sunt valori”, povestește soprana din Timișoara.

Mihaela Marcu mărturisește că s-ar bucura să participe la evenimente dedicate comunității de români din Italia, dar nimeni din autoritățile de aici nu a at-o pentru astfel de proiecte.

 

 Foto: 
 Sursă:

Leave a Reply