Riviera Arădeană și Falcocaloria

  • njwc.info
  • October 23, 2015
  • 0

Constat cu surprindere că la 25 de ani de la nașterea democrației nu am învățat nimic despre „puterea poporului”. Politicienii mint, fură și dau interviuri cu aceeași nonșalanță cu care semnalizez eu dreapta. Nu mă refer strict la Arad, cu toate că exemplul edilului nostru este definitoriu pentru întreaga clasă politică. Șase ani de „prime time” într-un scandal penibil cu gust de zahăr face parte dintr-un scenariu obișnuit, prezent pe toate meleagurile patriei. Obrăznicia și tupeul unora, însă, depașește orice imaginație. De la incredibilele cifre date ca șpagă vehiculate de DNA, până la hălcile de pământ echivalente cu suprafața totală a unor state din lumea a treia, ai noștri reprezentanți râgâie senini prin gura avocaților despre nevinovăția lor.

O altă tipologie de politician este cea reprezentată de NUP-istul care, descotorosit de greutatea proceselor se reîntoarce cu sufletul la popor. Falcă Gheorghe reușește, după șase ani de măcel juridic, să revină triumfător în fața plebei proclamându-și victoria. Scumpă victorie pentru noi, deoarece în același an edilul nostru, mărește de câteva ori cu zâmbetul pe buze taxele orașului. Să fie o răzbunare pentru faptul că la ultimele alegeri l-am dezamăgit, alegătorii ștampilând doar 32000 de buletine în dreptul lui față de 40000 în 2008? Să fie supărat pe noi, pentru că am votat „emoțional” după cum el însuși s-a exprimat?

De ce am făcut referire în titlul articolului la o oarecare rivieră? Pentru că am făcut greșeala într-o zi să compar taxele orașului condus de ilustrul nostru edil cu cele ale Bucureștiului Oprescian. Făra a intenționa să fac vreo altă comparație între cele două orașe iată ce descopăr însă referitor la taxa pe domeniul public în zona A București versus zona A din Arad.

București zona A: 1 leu/metru pătrat/zi , Arad zona A: 3,40 lei/metru pătrat/zi. Clar suntem mai bogați ca bucureștenii. Interesant este că la Arad față de 2011 unde taxa este 3,40 lei/metru pătrat/zi observăm că în 2012 ea ajunge la 1 leu/metru pătrat/zi ca la București. Egalitate ca în fotbal zic. Doar că 2012 a fost un an electoral iar edilul nostru a considerat probabil că avem nevoie de puțină milă și compasiune, nu de alta dar să înțelegem clar cum trebuie să votăm. Evident că în 2013 taxa revine la 3,40 lei/zi/metru pătrat, iar pentru 2016 primăria ne anunță, în mărinimia ei, aceeași taxă de 2,50 lei/zi/metru pătrat ca în 2015 deoarece din nou „beneficiem” de un an electoral.

Caut în continuare și zic că probabil e o greșeală. Nu putem noi, cu veniturile noastre să plătim o taxă de trei ori mai mare ca în București, mai ales că am găsit și la Bistrița-Năsăud, un oraș mai mic decât Aradul, suma de 0,46 lei pe zi/metru pătrat. Deci 0,46 lei Bistrița-Năsăud – 1 leu București – 3,40 Arad: victorie clară pentru bogați, adică pentru noi arădenii.

Urmărind în continuare taxele datorate de cetățeni pentru poleita cu aur zona A din Arad găsesc că depozitarea schelelor de șantier și a materialelor de construcții valorează nu mai puțin de 3,40 lei/zi/metru pătrat. Concurența acestor tarife din urmă o regăsim doar pe plajele de la Cannes și evident la Arad, mai puțin la București unde este de doar 0,46 lei/zi/metru pătrat. Să înțeleg că în mintea edilului Falcă și a consiliului lui local arădenii trebuie să accepte o taxă mai mare de șapte ori ca în București? Lăsăm la o parte această taxă care poate nu afectează într-o așa mare măsură populația Aradului și ajungem la prețul pe gigacalorie care însă o face în mod sigur. Căldura a fost și va fi un subiect tabu pe marginea căruia vor exista discuții pro și contra întotdeauna.

Așa că în 2015: Cluj 165 lei/gigacalorie, la Bucuresti 186,05 lei /gigacalorie și orașul învingător, Arad 290 lei/gigacalorie. Acum încep să înțeleg de ce edilului Falcă nu i se pare enormă suma de un sfert de miliard de euro investită în pseudocultura arădeană când el încasează an de an fără probleme taxe aberante de la cei pe care îi păstorește.

De ce avem aceste tarife și taxe exorbitante față de alte orașe? Pentru că dumneavoastră, domnule primar, aveți tupeu și le pretindeți iar în virtutea unei încrederi oarbe în instituțiile statului arădenii sunt corecți și le plătesc. Pentru că nu pot să creadă că există cineva care le-ar refuza o subvenție suportată de aproape toate orașele țării sub un pretext sau altul. Pentru că nu pot să creadă că cineva care îi reprezintă și pe care l-au votat, poate să vină cu o explicație penibilă de genul ANRE (instituția guvernului) care mărește taxele când atât Clujul cât și Bucureștiul suportă din bugetul local diferența dintre costul de producție și cel de vânzare al gigacaloriei oricât ar costa ea. Și costă producția gigacaloriei, domnule Falcă, atât la București cât și la Cluj, mai mult ca la Arad, doar că celor care păstoresc acele orașe le pasă de cetățenii lor. La București producția unei gigacalorii costă 341 de lei dar ei plătesc doar 186,05 lei, diferența fiind suportată de buget. La fel și la Cluj ea costă 361 de lei, diferența de 196 de lei până la valoarea reală a gigacaloriei va fi acoperită din bugetul local sub forma de subvenție după cum declara Emil Boc pentru Mediafax.

La Arad însă, oamenii plătesc de ani de zile prețul aproape întreg pe gigacalorie, subvenția acordată fiind ca și inexistentă. Nu am să pot să vă cer, domnule primar, să urmați exemplul șefului dumneavoastră Emil Boc și să suportați o mai mare parte din prețul plătit cu greu de arădeni, pentru că nu veți mai rămâne cu excedentul bugetar anual și evident nu o veți face. Dacă v-ar fi interesat cu adevărat de oamenii care v-au dat girul de atâtea ori ați fi făcut-o demult.

Nu vă cer nici să interveniți pe lângă parlamentarii partidului pe care îl reprezentați, nici pe lângă cei din arcul puterii să aduceți prețul gigacaloriei în România la prețul european de 30-50 de euro pentru că NU sunteți în stare. Nici dumneavoastră, nici cei de la guvernare. Dacă v-ar fi interesat acest lucru pe dumneavoastră cat si pe pe politicienii care ne reprezintă așa cum vă interesează domnule primar să deveniți primul european din punct de vedere cultural ați fi făcut-o mai demult. N-am să vă cer să faceți imposibilul ca în cazul Beiușului făcându-le o bucurie alor noștri si oferindu-le gigacaloria cu 80 de lei însă mă și bucur ca nu am fost nevoiți să o plătim cât plăteau concetațenii dumneavoastră de la Brad la un moment dat, adică 997 de lei/gigacalorie.

Vă cer, însă, domnule primar Falcă, în numele multor arădeni. să nu confundați acest oraș cu o moșie proprie și să înțelegeti că Aradul nu e vreo rivieră să puteți pretinde taxe aberante, pe principiul că arădenii, în naivitatea lor, le vor plăti oricum.

 

Mândru că sunt arădean,

Poza profil (Custom)

Călin Costea

Leave a Reply

もっと

узнать больше

альпари кабинет