Restructurarea PNL-ului.Alegeri pornind de la baza partidului

  • njwc.info
  • ianuarie 29, 2017
  • 0

Un grup de liberali ia atitudine față de situația în care a ajuns PNL scrie . Liberalii semnatari ai unui manifest către membrii și simpatizanții partidului propun „alegeri pornind de la baza partidului, cu programe de viziune și acțiune politică, cu respectarea dreptului de a candida și de a alege al tuturor membrilor declarați ai PNL”. Aceasta este prima luare oficială de poziție a unui grup de liberali față de dezastrul din partid. Miza este democrația în PNL. Democratia in Arad.


Iată Manifestul integral:
LIBERALI PENTRU VIITORUL ROMÂNIEI
MANIFEST
CĂTRE TOȚI MEMBRII ȘI SIMPATIZANȚII LIBERALI
Prin acest Manifest ne afirmăm principiile care ne unesc în jurul unei politici benefice pentru viitorul României și chemăm alături de noi toate persoanele de bună credință care au convingeri liberale.
Partidului Național Liberal este singurul partid de dreapta din România și singurul partid istoric reprezentat în Parlament. PNL nu poate fi un actor politic oportunist, un grup de interese cu mize personale. PNL trebuie să își reafirme statutul de partid major care a contribuit decisiv la crearea statului român modern. El trebuie să câștige din nou încrederea societății românești în capacitatea sa de a fi un lider în construcția României de mâine.
Au trecut 45 de zile de la rezultatul umilitor al alegerilor parlamentare, când electoratul ne-a sancționat pentru erorile politice pe care le-am făcut în ultimii doi ani. În fața refuzului deținătorilor temporari ai funcțiilor de conducere de a organiza o dezbatere pentru analiza realistă și onestă a situației PNL credem că este datoria noastră să acționăm și să luăm inițiativa. Membrii partidului își doresc această acțiune, societatea românească ne observă, este momentul să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor.
In anul 2014 unificarea dintre PNL și PDL, menită să consolideze frontul de dreapta în politica românească, a dus la victoria Președintelui Iohannis și a programului “România lucrului bine făcut“! După 2014 partidul a intrat însă într-un declin care ne-a condus la dezastrul electoral din 2016, un declin care continuă și va continua atâta timp cât nu vom avea curajul unei analize lucide.
Eșecul de astăzi al PNL este rezultatul a doi ani de ignorare a problemelor interne și mai ales de ignorare a dorințelor și aspirațiilor societății românești:

Procesul de unificare PNL-PDL a durat prea mult și a fost condus fără curaj și fără viziune politică;
Prelungirea existenței structurilor bicefale a dezorganizat partidul și a încurajat luptele interne, sub conducerea unor lideri cu deficit de legitimitate;
Dezbaterea internă nu a mai fost liberă, fiind înlocuită cu directive de la centru, iar liderii s-au îndepărtat de baza partidului, care a început să fie tratată ca o simplă masă de manevră;
Statutul partidului a fost încălcat sistematic prin decizii netransparente care au erodat democrația și încrederea în interiorul partidului;
Frica și oportunismul au definit în ultimul an atmosfera generală în partidul care se mândrește că e moștenitorul generațiilor politice care-au făcut Unirea din 1859, Independența și Marea Unire.
Liderii partidului au ignorat forțele interne și potențialul uman existent în Partidul Național Liberal și astfel au eșuat în identificarea unor proiecte și oferte politice convigătoare pentru societate.
Primarii și aleșii locali liberali au fost în mare parte lăsați în afara procesului de pregătire a alegerilor parlamentare, ceea ce a demobilizat partidul și a condus la o pierdere electorală semnificativă în numai câteva luni, de la alegerile locale la cele parlamentare.
Încă mai gravă este distanța care s-a instalat între PNL și societatea românească:
PNL a devenit închis și netransparent față de societate. Tot ce am oferit a fost spectacolul incompetenței printr-o cascadă de erori în deciziile publice;
Lipsa unei dezbateri doctrinare ne-a slăbit identitatea, a arătat indiferență față de valori și ignorarea nevoilor societății. Conducerea PNL nu înțelege România de astăzi și nu are nicio viziune pentru România de mâine;
Comunicarea catastrofală, cu metode și prin persoane prost alese au dus la pierderea încrederii electoratului de dreapta care ne-a considerat incapabili de guvernare;
PNL a eșuat în relația cu întreprinzătorii și clasa de mijloc și a arătat o totală lipsă de dorință pentru un dialog cu intelectualii și mediul academic.
În locul unei atitudini lucide societatea a văzut că ne complacem în analize false și celebrări absurde ale eșecului prezentat ca succes.
În fața tăcerii conducerii interimare actuale, în fața lipsei evidente de preocupare pentru pregătirea congresului PNL, în fața manevrelor de culise ale unor grupuri obscure cu interese meschine este nevoie de o reacție hotărâtă. Noi, semnatarii acestui manifest, ne asumăm o chemare publică la acțiune către toți membrii și simpatizanții partidului.
Vă cerem să vă alăturați nouă pentru a aplica urgent măsurile necesare pentru reconstrucția Partidului Național Liberal:
– Dizolvarea imediată a Comisiei de Unificare si înlocuirea sa cu o Comisie de organizare a alegerilor, cu membri care nu vor candida pentru o funcție de conducere;
– Alegeri pornind de la baza partidului, cu programe de viziune și acțiune politică, cu respectarea dreptului de a candida și de a alege al tuturor membrilor declarați ai PNL;
– Constituirea Comisiilor de Organizare a alegerilor la toate nivelele și în toate organizațiile partidului;
– Constituirea unui Comitet de Dezbatere Doctrinară care să pregătească o platformă menită să fie adoptată în Congresul PNL. Acest comitet va începe imediat consultări cu toate organizațiile locale și speciale ale partidului, cu membrii individuali care doresc să contribuie, precum și cu lumea academică, societatea civilă și mediile de afaceri.
– Instituirea unui sistem electoral prin care viitorul președinte al partidului să fie desemnat prin votul tuturor membrilor PNL.
Aderarea la acest Manifest este deschisă tuturor membrilor și simpatizanților Partidului Național Liberal care doresc să îl semneze și să se alăture acestei inițiative.
A acționa acum înseamnă mai mult decât salvarea unui partid. Inseamnă o angajare pentru viitorul României într-un ceas de incertitudine și îngrijorare. Având încrederea fermă că numai prin forțele noastre unite putem salva liberalismul românesc de la autodistrugere facem apel la toți liberalii să ni se alăture.
Dorin Dobra
Traian Dobrinescu
Stelian Dolha
Paul Dumbraveanu
Virgil Guran
Daniel Iane
Paul Ichim
Dragos Luchian
Ion Luchian
Viorica Marcu
Octavian Motoc
Vlad Nistor
Dragomir Tomaseschi
Lucia Varga
Radu Zlati

Lasă un răspuns

>http://nissan-ask.com.ua
nissan-ask.com.ua>http://nissan-ask.com.uahttp://nissan-ask.com.ua<>http://nissan-ask.com.uanissan-ask.com.ua>http://nissan-ask.com.uahttp://nissan-ask.com.ua<ниссан жук>http://nissan-ask.com.uanissan-ask.com.ua>http://nissan-ask.com.uahttp://nissan-ask.com.ua<>http://nissan-ask.com.ua
nissan-ask.com.ua>http://nissan-ask.com.uahttp://nissan-ask.com.ua<
progressive.ua

www.profvest.com