PSD si UNPR semneaza joi protocolul de colaborare

  • njwc.info
  • februarie 4, 2016
  • 0

Partidul Social Democrat si Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei semneaza joi protocolul de colaborare, dupa ce miercuri evenimentul a fost amanat, informeaza Agerpres.

Semnarea protocolului va avea loc la ora 11:00, la sala grupului PSD din Camera Deputatilor, potrivit Biroului de presa al social-democratilor.

Documentul, care va fi semnat de presedintii PSD si UNPR, Liviu Dragnea, respectiv Gabriel Oprea, priveste colaborarea celor formatiuni in alegerile locale, votul intr-un singur tur de scrutin si candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare din aceasta toamna.

Conform proiectului de protocol, pentru alegerile locale din iunie 2016, PSD si UNPR convin sa lase la dispozitia organizatiilor locale modalitatile concrete in care se stabilesc colaborari sau cooperari punctuale, inclusiv candidaturi pe liste comune pentru obtinerea unui numar cat mai mare de voturi, precum si pentru constituirea de majoritati locale si/sau judetene. Totodata, PSD si UNPR resping categoric in anul electoral 2016 modificarea Legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, precum si a Legii privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor. „PSD si UNPR sustin initierea unor dezbateri cu privire la intregul sistem electoral din Romania, incepand cu noua legislatura a Parlamentului Romaniei 2016 – 2020”, se arata in textul citat.

In ceea ce priveste alegerile parlamentare din toamna anului 2016, proiectul de protocol prevede ca, dupa incheierea alegerilor pentru administratia publica locala din iunie 2016, cele doua partide vor aproba in forurile statutare ale fiecaruia un acord in care vor fi prevazute conditiile cu privire la participarea in comun la parlamentare.

Protocolul, care inceteaza prin acordul partilor, poate fi modificat sau completat numai cu acordul partilor si intra in vigoare in momentul semnarii de catre parteneri.

Documentul convenit de cele doua partide ar fi trebuit semnat miercuri, dar liderii PSD si UNPR au decis amanarea evenimentului. Miercuri, Senatul a votat solicitarea DNA privind incuviintarea urmaririi penale in cazul presedintelui UNPR, Gabriel Oprea.

„Au zis, pana la urma, ca e totusi o zi complicata astazi privind votul din Senat si sa treaca acest vot si o sa ne intalnim astazi dupa-amiaza sa stabilim exact data cand o sa semnam. (…) Nu stiu, poate a fost o decizie gresita, pe urma s-a revenit si il amanam”, a precizat Liviu Dragnea, dupa o sedinta avuta miercuri dimineata cu social-democratii.

Presedintele UNPR, Gabriel Oprea, nu a dorit sa comenteze miercuri amanarea semnarii protocolului de colaborare cu PSD, precizand doar ca este o zi speciala pentru el. „Azi e o zi speciala pentru mine”, a spus Oprea, intrebat care sunt motivele amanarii semnarii protocolului de colaborare cu PSD.

Sursa:

Lasă un răspuns

здесь

там

http://topobzor.info