Preferatul lui Sergiu Celibidache concertează la Arad

  • njwc.info
  • iunie 13, 2016
  • 0

Seară de audiţie nonconvenţională la Filarmonica de Stat Arad, care îl are ca invitat pe maestrul Florin Paul. A început studiul viorii în oraşul natal cu Iosif Willer, l-a continuat apoi la Timişoara cu profesorul Ilie Lina, la Liceul nr. 1 din Bucureşti, cu profesoara Elisabeta Tomescu-Ciomu şi la Conservatorul de muzică din Bucureşti, cu reputatul maestru Ştefan Gheorghiu.

Calităţile sale artistice au fost remarcate de timpuriu, obţinând primul premiu I la un concurs naţional, la vârsta de 11 ani. Porţile adevăratei cariere interpretative s-au deschis însă odată cu câştigarea unor mari concursuri internaţionale: „Jaques Thibaud”, Paris – Franţa (1977) şi „Nicolo Paganini”, Genova – Italia (1979).

În anul 1982 s-a stabilit în Germania, unde a continuat să-şi completeze formarea artistică, studiind cu profesorul Wolfgang Marschner, la Freiburg  şi cu marele violonist Henryk Szeryng în cadrul Academiei „Bach” din Stuttgart. Alături de acesta, Florin Paul a avut onoarea să cânte Dublul concert de Johann Sebastian Bach, la Stuttgart, în1998.
În Germania a ocupat succesiv mai multe posturi de concert-maestru: la Filarmonica din München (aflată pe atunci sub bagheta regretatului – 1983), la Filarmonica din Stuttgart şi din anul 1994 la NDR (Orchestra Radio din Hamburg).
În stagiunea 1981-1982, violonistul Florin Paul a fost solistul Filarmonicii de Stat Botoşani. După 1989 şi-a reluat activitatea concertistică în România şi şi-a recâştigat poziţia de solist concertist al Filarmonicii din Botoşani.

Barocul, clasicismul, impresionismul, dar şi muzica lui Astor Piazzolla  sunt zonele stilistice asimilate în programul la ora 19.00 al serii de 14 iunie 2016, din Sala Cercului Militar, în care se regăsesc ca repere celebra Sonată pentru vioară şi pian Trilul diavolului de Giuseppe Tartini, ce are în spate o binecunoscută şi misterioasă legendă, dramatica Sonata în la minor, nr. 4 op. 23 de Ludwig van Beethoven, Sonata pentru vioară şi pian de Claude Debussy, plină de culoare şi de farmec, dar şi două dintre titlurile de carieră ale aceluia care a revoluţionat tangoul argentinian (Astor Piazzolla), creând un Tango Nuevo cu tente contrapunctice, jazzistice, cu expresii complexe, intense şi misterioasse: Adios Nonino şi Francanapa.

Protagoniştii sunt violonistul Florin Paul, concert maestrul Orchestrei Radio din Hamburg şi pianistul Filarmonicii, Sorin Dogariu.  Ei sunt aceia care vă lansează invitaţia la un recital eveniment, cu o muzică pe placul tuturor, într-o seară de iunie, aproape de finalul de stagiune.

 

Lasă un răspuns

best-cooler.reviews

www.start-sport.com.ua

best-cooler.reviews