Platforma ROCA pune la bătaie 20 mil. euro pentru salvarea firmelor cu probleme!

  • njwc.info
  • March 7, 2018
  • 0

În zona companiilor aflate în dificultate, cererea de finanțare nu se întâlnește în mod natural cu oferta de investiții. Prin urmare, am creat platforma ROCA, din dorința de a oferi mediului de afaceri o soluție integrată, prin care resursele investitorilor să ajungă în parteneriat cu nevoile antreprenorilor. Ce distinge ROCA este că vedem oportunități acolo unde alții văd riscuri – multe din companiile aflate în dificultate au un imens potențial neexploatat scrie arădeanul Rudi Vizental pe Facebook.

Fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl (proprietarii Dedeman), Dan Şucu (proprietarul Mobexpert), Thomas Manns (proprietarul Astra Rail Management) şi acţionarii CITR, cea mai mare casă de insolvenţă din ţară, au lansat o platformă de investiţii dedicată firmelor româneşti în dificultate. Ei vor să strângă, până la finalul anului viitor, 20 mil. euro, bani ce vor fi distribuiţi acestui proiect.

Modul de funcţionare al platformei ROCA prevede atragerea de resurse de la investitori şi distribuirea lor către companii care se confruntă cu dificultăţi financiare, de creştere sau de succesiune a fondatorului în afacere, se arată într-un comunicat de presă al grupului CITR, care va asigura managementul fondului prin intermediul lui Andrei Cionca şi Rudolf Vizental.

„Cred că ceea ce va schimba cu adevărat lucrurile este colaborarea, cooperarea dintre noi, antreprenorii, care avem fie o anumită expertiză în zona noastră de business, fie resurse financiare disponibile, fie competenţă în restructurare, prin descoperirea valorilor chiar în interiorul companiilor care au nevoie de susţinere“, a declarat Dragoş Pavăl, care, alături de fratele său, este implicat în acţionariatul platformei prin firma PIF Industrial.

Premisa de la care au plecat autorii fondului este că deşi România are economia cu cea mai mare creştere din Europa, jumătate din companiile locale de impact sunt în stare de dificultate. Mare parte dintre acestea sunt nefinanţabile sau sunt considerate mult prea mici pentru investitorii tradiţionali. În aceste condiţii, deşi pe piaţa europeană există lichidităţi, investitorii nu găsesc oportunităţi de a plasa aceste resurse.

 „Personal, întotdeauna mi-am administrat singur banii. Este pentru prima oară când investesc în afacerea altcuiva şi o fac pentru că am încredere în reuşita acestei platforme“, spune Dan Şucu.

Decizia plasării resurselor obţinute de la investitori revine Board-ului de Investiţii, format din reprezentanţi ai investitorilor. Suma maximă de finanţare este de două milioane de euro/proiect. Procentul cu care ROCA intră în capitalul social al unei companii din portofoliu este de minimum 60%, însă există posibilitatea de a seta de la început un mecanism de răscumpărare a acţiunilor de către antreprenor.  Ciclul de restructurare al companiilor din cadrul ROCA presupune atragerea de resurse pentru o durată de 7 (+1) ani, ţintind un randament anual (IRR) de minimum 16%. Pe parcursul celor 7 (+1) ani se urmăreşte închiderea a două cicluri de investiţii, cu o marcare de profit la jumătatea perioadei (3,5 + 0,5 ani), iar diferenţa, la final.

În acest moment, capitalul social al ROCA este de 4,5 milioane de euro, iar din portofoliul platformei face parte deja compania S-Karp, producător român de încălţăminte din Braşov. Reprezentanţii ROCA vor investi până la finalul acestui an în alte cinci companii şi estimează că până la finalul anului 2019 platforma va atrage resurse de 20 de milioane euro, bani care vor merge cu precădere în capitalul de lucru al companiilor din portofoliu.

Platformă de investiţii a fost fondată la iniţiativa CITR Group, alături de investitorii Astra Rail Management, familia Pavăl, prin PIF Industrial, şi antreprenorul Dan Șucu.

Leave a Reply