Pierzătorul local si călăii economici…

  • njwc.info
  • decembrie 16, 2015
  • 0

O mână ridicată poate avea multe semnificații. Poate identifica o persoană, poate fi alăturată unui strigăt de ajutor sau poate, în unele cazuri reprezenta manifestarea voinței unei persoane prin VOT.

Mai multe mâini ridicate pot reflecta voința unui grup, sau în cazul nostru, luarea unei decizii prin același democratic VOT. Taxele reprezintă modalitatea prin care administrația locală se îndestulează și veghează sau nu la bunăstarea colectivității. Bugetul „pușculița primarului” acest cuvânt magic în jurul căruia gravitează administrația și politicienii, doar un simplu cuvânt format din cinci litere pentru oamenii de rând, reprezintă pentru administrația locală puterea absolută.

De curând, majoritatea politică a primarului Ghe.Falcă a hotărât ca taxele Aradului să se mărească din nou. Nu toate și nu la fel. Suficient însă cât să declanșeze un cutremur în buzunarul arădeanului pe termen mediu și lung cu rezultate previzibile.

Vă voi prezenta în continuare, ca și comparație taxele unui oraș al cărui nume ne va rămâne întipărit în minte mult timp de aici înainte. Municipiul Baia Mare. Dimensiunea orașului este apropiată de a Aradului, este mai mic ca număr de locuitori având doar 124.000, însă este departe de poziția geo-strategică și naturală a orașului nostru și de avantajele apropierii de coridoarele pan-europene. Și totuși cu taxe mai mici ca ale noastre.

Mult mai mici.

Astfel, valoarea maximă a taxei pentru acordarea autorizației de alimentație publică este de 2400 lei pe an, în timp ce la noi în Arad valoarea maximă a aceleiași taxe este de 4000 de lei. Această taxă a crescut la Arad față de 2015 cu 1000 de lei, fiind votată de consiliul local cu zâmbetul pe buze și în cunoștință de cauză, aceasta fiind o taxă locală neinfluențată deloc de noul cod fiscal. Sec și la obiect: 25%, ca să creștem și mai mult excedentul bugetar și să falimentăm câțiva agenți economici în că, deh… dacă se poate, de ce nu? Interesant este cum a fost poziționată în pagină această creștere de taxă, administrația încercând probabil să minimalizeze efectul ei.

Trecem mai departe la impozitul pe clădirile rezidențiale și nerezidențiale. Evident că acel nou cod fiscal mult hulit de către toți (pe bună dreptate), stabilește un barem de minim și maxim. Să vedem acum cum se comportă din punct de vedere al taxelor cei doi primari.

Câștigătorul, Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare decide să mențină taxele la nivelul anului 2014 chiar dacă „pierde” la buget scăzând procentul în cazul clădirilor rezidentiale, iar pentru cele nerezidențiale și pentru spațiile economice alege valoarea minimă de 0,2% impusă de Guvernul României chiar dacă are posibilitatea să o crească la 1,3%.

Pierzătorul, Ghe.Falcă, alege exact invers. Ridică taxa la clădirile nerezidențiale cu 300%, respectiv 0,6% din valoarea clădirii, poziționându-ne pe locul trei în România ca mărime a taxei, („ARADUL E ÎN FAȚĂ” după cum ne repetă obsedant Pierzătorul) iar la clădirile rezidențiale mărește taxa cu 50% respectiv 0,12%, poziționându-ne pe locul trei: în față, evident.

Concluzia:

Băimărenii s-au ales cu un primar onest, muncitor, ancorat în realitatea economică a zilelor noastre, un profesionist adevărat care a dus un oraș mai mic decât Aradul „ÎN FAȚĂ” menținând aceleași taxe ca anul trecut. Adică „ÎN FAȚĂ” și cu bani în buzunar, în ciuda noului cod fiscal.

Arădenii reprezentați de Pierzător s-au trezit peste noapte ÎN FAȚĂ – LA COADĂ. În față „beneficiind de cele mai mari taxe locale din România și LA COADĂ deoarece membrii echipei (majoritatea străini) care au analizat proiectul cultural al Pierzătorului nu au găsit achiziționarea celor 7 clădiri cu 13 milioane de euro ca fiind vreun act de cultură cerut de rigoarea proiectului. Adică și cu banii luați și fără cultura mult promisă.

Nu mă pot abține să nu mentionez revista Capital, atât de lăudată de primarul pierzător lunile trecute când amintea orașul nostru ca fiind în fruntea creșterii economice a Romaniei (Arad: Campionii creşterii economice), Pierzătorul neavând nici un rol în acest caz și care acum îl desființează: ARAD în „Topul localităţilor cu cele mai mari impozite din România”. Citește .

image

Pierzătorul Ghe.Falcă ne demonstrează tot mai mult și din ce în ce mai des că a pierdut complet legătura cu orașul, cu cetățenii, cu realitatea. Prezentarea unor proiecte mamut și vehicularea obsedantă a sumelor de ordinul sutelor de milioane de euro mă face să ma îndoiesc serios de capacitatea lui de a înțelege situația reală și greutățile pe care le întâmpină cetățeanul simplu al zilelor noastre. Seninătatea cu care a prezentat înfrangerea suferită și faptul că insistă în continuare cu proiectele halucinante înțelese doar de el și de consilierii lui denotă faptul ca nu-i pasă deloc și defel de Arad sau arădeni.

O mână ridicată poate avea multe semnificații, mai multe mâini ridicate în directia potrivită și la momentul potrivit ne pot transforma pe noi pe arădeni în CÂȘTIGĂTORI.

Candidat la Primăria Arad din partea Partidului MÂNDRI CĂ SUNTEM ARĂDENI

Lasă un răspuns