Pentru noi nu sunt bune, dar alţii văd oportunităţi: Primăria Iaşi vrea cinematografele înapoi

  • njwc.info
  • februarie 16, 2016
  • 1

Primaria din Iasi vrea sa recastige in instanta cele cinci cinematografe din oras. Cladirile sunt intr-o stare deplorabila, iar autoritatile locale ar vrea sa le restaureze. Din cele cinci cinematografe de stat care erau inainte in Iasi, doua stau sa cada, unul a fost vandut, unul inchiriat, iar altul a ars.

Cinematograful Republica, din centrul Iasiului, arata ca o ruina. Din zid se desprind bucati mari de caramida, iar cladirea este un pericol pentru trecatori.
Unii cinefili s-au incumetat sa intre in cinematografele Victoria si Republica, dar au regretat decizia. Cladirile nu au mai fost renovate de cel putin trei decenii.
„Am intrat o singura data. E foarte frig”, a declarat un cinefil.
„E urat tare adica si locurile sunt inghesuite, abia poti sa stai cu picioarele”, a adaugat altul.
„Nu mi se pare un loc foarte sanatos, in primul rand, pentru ca este foarte mult praf in jur. Este destul de jalnic”, a subliniat un alt cinefil.
Primarul ar vrea sa reabiliteze cladirile, dar mai intai trebuie sa castige in instanta drepturile asupra cinematografelor, chiar si a celor care au fost vandute.
„Vrem sa facem teatru, cinematograf si alte activitati culturale si ce are nevoie orasul in momentul de fata. Prin urmare speram sa castigam repede in instanta, sa le refacem si sa le daruim inapoi orasului”, declarat primarul Iasiului, Mihai Chirica.
Pana acum, Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor a fost sanctionata de cinci ori pentru fatadele neingrijite ale cladirilor si o data pentru terenul insalubru din spatele unuia dintre cinematografe. in total, 6.000 de lei.
Ultimele cinematografe care au funcţionat la Arad, până în momentul în care actuala conducere a primăriei a considerat că nu îşi mai au rolul, au fost Arta şi Dacia. Cinematograful de Artă a fost unul unic în ţară atât prin calitatea filmelor care au rulat aici, filme de artă şi rare, dar şi prin arhitectura deosebită a clădirii, care beneficia şi de o superbă grădină de vară a cărei potenţial însă nu a fost exploatat în ultimii ani.  Cinematograful a fost lăsat însă în agonie şi lăsat să se stingă încet, în locul său rămânând o clădire părăsită. În ceea ce priveşte celălalt cinematograf, Dacia, locul de care se leagă multe amintiri frumoase ale persoanelor de vârstă medie, a devenit, după cum se ştie, un cunoscut loc de „pelerinaj electoral“ al primarului Gheorghe Falcă.

One thought on “Pentru noi nu sunt bune, dar alţii văd oportunităţi: Primăria Iaşi vrea cinematografele înapoi

  1. La Cinema Arta din Arad se organizează deja de doi ani de zile Festivalul de film documentar curatoriat de Mihai Chirilov. Tot in aceasta locatie are loc Festivalul de stiinte umaniste, Festivalul de film pentru copii, precum si multe alte evenimente.

Lasă un răspuns

brute coolers dealers

https://farm-pump-ua.com/

купить анаболики в украине