Muzeul Cofetăriei din Arad, unic în ţară

  • njwc.info
  • noiembrie 23, 2016
  • 0

Ioan Gui, un fost cofetar arădean, şi-a făcut în casă un Muzeu al Cofetăriei. Acesta a adunat exponate vechi de aproape un secol.

Astfel, în două camere din casa situată la numărul 3 pe strada Nicolaus Lenau, din cartierul Sânnicolau Mic, din Arad, curioşii descoperă singurul Muzeul al Cofetăriei amenajat în ţara noastră.

Ioan Gui a fost cofetar timp de 42 de ani, iar pentru că niciunul dintre copii nu i-a călcat pe urme, după ce s-a pensionat, în 1996, s-a gândit să lase moştenire comunităţii un Muzeu al Cofetăriei. Astfel, în 2006, Ioan Gui a inaugurat primul muzeu în amintirea marilor meşteri cofetari ai Aradului din perioada interbelică. De-a lungul carierei sale, Ioan Gui a condus o importantă perioadă de timp Laboratorul de cofetărie al TAPL (Trustul de Alimentaţie Publică Locală) Arad.

În cele două cămăruţe-muzeu, Gui a adunat nici mai mult, nici mai puţin de 360 de exponate. Astfel, aici şi-au găsit loc maşina de preparat îngheţată, maşina de fabricat bomboane – ambele realizate în jurul anului 1920 –, maşina cu curele de transmisie pentru măcinat zahărul şi, de asemenea, un agregat pentru prepararea marţipanului.

Cele mai multe dintre utilajele expuse în casa maestrului cofetar sunt acţionate manual şi necesită o bună stăpânire a tehnicii. Ioan Gui povesteşte că, pentru maşina de preparat îngheţată, gheaţa era adusă iarna din râu, depozitată în pivniţele atelierelor de cofetărie, pe paie, iar primăvara se scotea pentru a se face îngheţata. Asta până când, în ’50, în Arad s-a înfiinţat fabrica de gheaţă „Flora“. Chiar dacă intrarea în Muzeul Cofetăriei este gratuită, atunci când nu sunt grupuri de elevi, acesta este rar vizitat de cineva.

cofetarie-2 cofetarie-3 cofetarie-4 cofetarie-5 cofetarie-6 cofetarie-7 cofetarie

Lasă un răspuns

www.steroid-pharm.com

CHEVROLET Evanda аккумулятор купить

www.avtomaticheskij-poliv.kiev.ua