Motoc despre modificările la pensiile militarilor: Legea nu era funcțională

  • njwc.info
  • December 9, 2015
  • 0

Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat nu era funcțională din cauza unor “anumite contradicții” și a fost nevoie de găsirea unei formule “juste, aplicabile și raționale” care va produce o creștere a acestora, a declarat, miercuri, ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, în legătură cu modificările aduse de Guvern actului normativ.

“În momentul în care preluat portofoliul, nu se proceda, nu se întâmpla nimic în direcția emiterii normelor de aplicare a Legii 223 (privind pensiile militare de stat — n.r). Explicația pentru aceasta a fost că există anumite contradicții între prevederile legii adoptate și dificultăți de transpunere a acesteia în norme de aplicare și riscul ca de la 1 ianuarie 2016 legea să nu poată fi aplicată. Aceste efecte am încercat să le schimbăm și (…) am reușit aceste echilibre într-o formulă care este justă, aplicabilă și este rațională”, a precizat Motoc, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

Întrebat cât scad pensiile militarilor, Motoc a spus că “direcția generală este de creștere, legea nu era funcțională în acest moment și, în raport cu ceea ce se plătește acum, intrarea în vigoare a Legii 223 va produce o creștere a pensiilor”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că este prevăzută o clarificare și o completare a Legii 223 din 2015 privind pensiile militare de stat.

“Aici este stabilirea cu exactitate a nivelurilor de venituri care se includ în baza de calcul, asta este ce era în discuție, legea nu era în vigoare, deci majorările nu erau în vigoare, se discutau procente de majorare, nu se discută o scădere de pensie. Pensiile se calculează și se actualizează la un procent de 85% din baza de calcul la care se adaugă sporuri în funcție de meritele și de gradațiile celor care sunt în sector. Nu pot fi mai mari de 85%. La acestea se adaugă gradațiile sau procente suplimentare în funcție de ordinele militare pe care le au personale respective”, a arătat Suciu.

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanță de urgență prin care se modifică baza de calcul folosită în cazul pensiilor militare de stat, astfel încât la stabilirea acestor venituri se vor lua în considerare doar salariile lunare brute realizate, fără includerea în baza de calcul a sporurilor și a altor drepturi bănești de care beneficiază militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, “baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie (…), în care nu se includ: diurnele de deplasare și de delegare, indemnizațiile de delegare, detașare sau transfer; compensațiile lunare pentru chirie; valoarea financiară a normelor de hrană și alocațiile valorice de hrană; contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protecție și de lucru, a alimentației de protecție, a medicamentelor și materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi de protecție a muncii, precum și a uniformelor obligatorii și a drepturilor de echipament; (…) plățile compensatorii și ajutoarele la trecerea în rezervă sau direct în retragere, respectiv la încetarea raporturilor de serviciu cu drept la pensie; compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat, precum și alte drepturi specifice”.

sursă:

Leave a Reply