Medicul Otilia Ţigănaş aduce noi completări privind „ADEVERINȚA de la angajator”

  • njwc.info
  • februarie 4, 2016
  • 0

Medicul arădean, Otilia Ţigănaş, vine cu noi completări privind adeverință de la serviciu, pentru concediu medical. Acestea vin în urma numărului mare de cititori pe care arădeanca l-a avut pe  blogul personal: , dar şi a comentariilor.

„Am decis să sintetizez conținutul postării și să dau explicații suplimentare”, scrie Otilia în postare.

„Noi, medicii care dăm concedii medicale când sunteți bolnavi, lucrăm forțați (la rându-ne!) de fragmente de lege. Ele zic așa – tradus în cuvinte simple – :

– NU AVEM VOIE să eliberăm concediu fără să aduceți adeverință proaspătă, din acea lună, de la serviciu. AȘA NE CERE LEGEA!!!

– Nu CONTEAZĂ cardul, se cere DOAR adeverința asta nenorocită.

– Ea, adeverința, trebuie să fie FIX aia din Anexa lege, nu „aproximativ așa” și nici „cu aproximativ acel conținut”. Nu. Ea trebuie listată și să fie EXACT aia. O aveți în postarea mea, scoateți-o de acolo, deci.

Nu noi am inventat-o și nici nu noi o “cerem”. Eu una o urăsc. Însă dacă eliberăm concedii fără respectiva adeverință, amenzile sunt de la zece milioane de lei vechi în sus. Enorm. Plus stresul, umilința de a fi tratați ca infractori.

Ea exista și înainte, numai că acuma, din 20 ianuarie 2016, are ALT FORMAT. Ideea exista, nu-i nouă, nouă e anexa cu ACEST format, pe principiul țara arde și baba se piaptănă. Una dintre informațiile obligatorii era și înainte/este și acuma “numar de zile concediu medical în ultimele 12 luni”, scris acolo explicit, chiar dacă e zero. Trebuie scris de la firma unde lucrați- “NU a avut zile… blabla”, sau „A avut atâtea zile de concediu… „

Angajatorul, dacă nu știe, dacă nu-i adus la zi cu formatul noii adeverințe, nu pățește nimic. Își vede pe mai departe de „biznis”. (Eu însămi sunt și angajator: al asistentei, femeii de serviciu, administratorului, contabilului etc! deci vorbesc în cunoștință de cauză.) SINGURII care o pot păți financiar sunteți voi bolnavii, medicii care vă eliberează concediul fără roaba de acte.

Încerc (o fac de mult!), scriind pe blog, să întind o mână caldă dinspre doctori spre pacienți și invers. Să VĂ apropii, să NE apropii, să arăt că suntem – ambele tabere – pioni într-un sistem schizoid și că dușmănia cultivată generos de presă și decidenți e păguboasă.

Că există medici- “ciurucuri arogante”? Categoric. Că există pacienți nesimțiți de rămâi mut? Oh da. Că lumea nu-i informată? Vai. DAR!! Hai să sperăm că cei de mai sus nu sunt majoritatea. Cu cât ne vom dușmăni mai tare, cu atâta vom fi mai vulnerabili. Toți. Și doctorii și pacienții. Și nu-i bine. Mahărilor politici chiar nu le pasă.

Iau “pulsul națiunii” după blogul meu. Oricât de diplomatic sau echilibrat aș scrie, mereu vor sări fie 2-3 pacienți cu jugularele pulsânde de furie, fie 2-3 medici cotropiți de frustare. Sau măcar un angajator vocal… asta ca să nu moțăim de prea mult bine.

Un text pur informativ, ca acela cu formularul de tip nou, ar trebui să vă mulțumească. Micile pișcături sunt menite ză zâmbiți.

Deci. Listați-vă adeverința aia cretină, bucurați-vă că cineva v-a informat (între doi Poptamași și două selfiuri siliconate pe FB) și chiar n-are rost să-mi răspundeți cu “șpăgarii dreaq” sau cum ați stat la coadă la spital și nu v-a băgat nimeni în seamă. Fiindcă ȘTIU că-i așa! De aceea mă și străduiesc să vă ușurez existența.

Pe blogul meu găsiți aleea comunicării cu medicii, necum tranșee de război fără învingător. Iar înjuratul cu cagulă, semnând „Mărgeluța frustrată”, neasumat cu nume real, e dă porc. Semnez Otilia Țigănaș, așa bună/rea cum sunt, măcar știi cine sunt.

(Iar dacă, ascuns de cagulă, te apuci să-mi analizezi gramatical expresia “e dă porc” și începi să mă înveți cum să scriu, azi chiar fac urât. Încearcă… ș-ai să vezi. haha).

Citeşte şi: Medicul Otilia Tigănaş: „Important! Adeverință de la serviciu, pentru concediu medical”

 

Lasă un răspuns