MAE: Romania saluta demersurile pentru realizarea unui ACORD de incetare a focului in Siria

  • njwc.info
  • februarie 12, 2016
  • 0

„In acest context, tara noastra va continua sa acorde sprijin refugiatilor sirieni si statelor din vecinatatea Siriei care adapostesc refugiati. La recenta Conferinta a donatorilor pentru Siria si regiune, desfasurata la Londra in 4 februarie 2016, Romania a anuntat o contributie de 420.000 de euro, pentru anii 2016-2017, destinata in principal refugiatilor sirieni din Turcia, Iordania si Liban”, potrivit unui comunicat de presa remis de MAE Agentiei MEDIAFAX.

De asemenea, Romania sustine necesitatea obligarii partilor implicate in conflict a opri deindata atacurile asupra populatiei si obiectivelor civile si de a asigura accesul neingradit al ajutoarelor umanitare, concomitent cu ridicarea asediilor asupra localitatilor si oprirea bombardamentelor asupra cetatenilor.

„Totodata, sprijina activ initiativa lansata de Emisarul Special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, privind procesul de consultare politica de la Geneva si reluarea consultarilor foii de parcurs adoptata in Consiliul de Securitate al ONU”, potrivit sursei citate.

Marile puteri, printre care SUA si Rusia, au convenit vineri asupra planului de incetare a conflictului armat in Siria si sa ofere acces transporturilor umanitare in orasele aflate sub asediu, pentru reluarea negocierilor de pace de la Geneva dintre Guvernul sirian si opozitie, informeaza Reuters.

Planul agreat la Munchen nu asigura insa incetarea completa a conflictului armat din Siria, si nici a bombardamentelor efectuate de Rusia. La o conferinta de presa, secretarul american de Stat John Kerry a precizat ca acordul stabilit in urma intalnirii de la Munchen de joi este doar unul agreat pe hartie, care trebuie sa-si dovedeasca valabilitatea pe teren.

„In urmatoarele cateva zile trebuie sa vedem ce se va intampla la sol, pe campul de lupta”, a declarat Kerry, adaugand ca „fara o tranzitie politica, nu este posibil un acord de pace”.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat ca Rusia nu va inceta efectuarea raidurilor aeriene in Siria, explicand ca acordul de incheiere a conflictului armat nu se aplica in cazul gruparilor teroriste Stat Islamic si Al Nusra, afiliata retelei Al-Qaida.

Sursa:  / Foto:

Lasă un răspuns