Liberalii şi pokerul electoral

  • njwc.info
  • martie 19, 2016
  • 0

Mă amuză foarte tare incapacitatea liberalilor de a forma un pol de putere convingător după marea unire dintre PNL şi PDL.

Nu sunt şi nu voi fi niciodată un fan al doctrinei PSD, sau al conducătorilor emanaţi de respectiva formaţiune politică, însă mă văd obligat să observ că aceştia iau în fiecare zi de precampanie electorală un avans clar în faţa PNL-ului. Pas cu pas  acest maraton se va încheia probabil cu o victorie clară în localele de la Bucureşti, unde candidata PSD-ului şi produsul Antenei 3 – Vrânceanu Firea vor spulbera împreunarea liberală reprezentată de trubadurul Ludovic Orban.

Evident este destul de devreme pentru astfel de pronosticuri electorale, însă se pare că cuplul Blaga-Gorghiu nu a înţeles că se va bate în această campanie direct cu Antena 3 şi Voiculescu iar doar indirect cu USB-ul lui Nicuşor Dan, Macovei şi alte câteva partide aliniate toate dreptei, timp în care  PSD-ul nu va împărţi cu nimeni stânga românească. Rezultatul acestei dispute nu poate fi decât unul singur, mai ales că se prefigureazaă din ce în ce mai clar că alegerile se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin, PSD-ul fiind prima opţiune a majorităţii. Singura soluţie a dreptei în cazul acesta ar fi Nicusor Dan care deţine un scor foarte bun în sondaje şi care ar putea inclina balanţa victoriei de  partea unei alianţe de dreapta salvându-i atât pe liberali cât şi pe restul participanţilor aliniaţi în spatele lor. Dar pentru asta la conducerea actualului partid liberal ar trebui să fie unul dintre Brătieni.

Oricare.

Partidele opozabile PSD-ului PNL, USB şi M10, cele care contează de altfel, ar trebui să se aşeze la masa negocierilor până nu e prea târziu şi să-şi găsească un candidat comun care să poată câştiga în faţa monolitului roşu. Negocierile nu ar trebui să fie greu de dus, asta dacă urmăresc interesul bucureştenilor, mai ales acum că DISTRUGATORUL de alianţe – Băsescu Traian s-a trezit cu Partidul Mişcarea Populară respins definitiv la Curtea de Apel Bucureşti.

Rămâne de văzut dacă pe cei de dreapta îi interesează cu adevărat bucureştenii şi confortul lor zilnic sau vor sacrifica scaunul de primar al Capitalei pentru nişte orgolii mărunte de partid. Mai mult, în cazul în care vor pierde Primăria Capitalei au toate şansele să piardă şi alegerile parlamentare de anul asta şi implicit guvernarea României pentru următorii ani. Nu ştiu ce mă face să cred că în cazul unui eşec la localele din Bucureşti în interiorul marelelui partid liberal va avea loc o mică revoluţie care va restabili ordinea naturală a lucrurilor.

Ordinea naturală care i-ar mai putea garanta un mandat actualului preşedinte Iohannis…

Călin Costea

 

Lasă un răspuns