Hoția generalizată de la RADET a dus la datorii uriașe: Oamenii PNL, responsabili pentru dezastrul principalului furnizor de apă caldă și încălzire în sistem centralizat

  • njwc.info
  • februarie 24, 2016
  • 0

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice București (RADET), principalul furnizor de apă caldă și încălzire în sistem centralizat, este dintotdeauna în mijlocul scandalurilor de presă.

După mai multe nereguli descoperite de DNA și nenumărate avarii care i-au lăsat bucureșteni fără apă caldă și căldură în toiul iernii, liberalii numiți  în urma unei înțelegeri dintre Marian Vanghelie și Teodor Atanasiu se află în continuare la conducerea Regiei.

Potrivit unor surse citate de , întreaga conducere a RADET, aflată în funcţie din luna februarie a anului 2015, a fost rezultatul unui joc politic dintre liderul PNL Teodor Atanasiu, pe atunci șef al liberalilor la București, și primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie – în funcție la acea vreme. Astfel, Consiliul de Administrație al RADET este format exclusiv cu oamenii PNL.

După cum se poate vedea pe , aceiași oameni conduc și astăzi RADET-ul: Gabriel Dumitraşcu, Alin Clipu, Antonel Tănase, Andreea Miu şi Marian Agiu.

Scandal pe numirile politice de la RADET

De atunci a trecut un an de zile, iar problemele Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice București s-au înmulțit. Datoriile uriașe acumulate de această companie sunt uriaș, iar penalitățile cresc de la zi la zi. Mai mult, la finele anului trecut, cu vreo două săptămâni să fie arestat, Vanghelie făcea jocurile pentru conducerile RADET și RATB.

De altfel, numirile din Consiliul de Administraţie al RADET şi RATB au generat un scandal între vechii democrat-liberali şi liberali în organizaţia din București, tocmai din cauza trocului dintre Atanasiu şi Vanghelie. Astfel, foştii democrat-liberali nu au votat numirile girate de colegii de partid la RADET şi RATB.

În urma numeroaselor scandaluri iscate de RADET, fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea, a declarat în noiembrie 2015 că ar demite toată conducerea Regiei dacă i-ar sta în atribuții. Declarația acestuia a venit ca urmare a numeroaselor sistări de apă și căldură din Capitală.

În acest conflict a intervenit și Avocatul Poporului. Victor Ciorbea s-a autosesizat și a declanșat o anchetă la Primăria Capitalei, RADET, ELCEN și SNGN Romgaz S.A. ()

Implicaţii financiare

De asemenea, amintim că preţul supravieţuirii RADET a fost un împrumut făcut de municipalitate! Primăria Capitalei s-a împrumutat 248 milioane de lei de la Ministerul Finanţelor Publice, bani ce au ajuns la RADET pentru ca regia sa poată asigura furnizarea energiei termice în timpul iernii. ()

Corupția a fost sesizată și de DNA. Astfel, Ion Voicu, fostul director general al RADET, fostul director economic, Dan Mavrodin, și fostul director al direcției de exploatare, Ovidiu Daniel Gărduș, au dat explicații în fața procurorilor anticorupție, unii dintre ei fiind ulterior condamnați. ()

În pofida tuturor problemelor de la RADET, angajații au salarii de nababi. De exemplu, fiul președintei Organizației de Femei a PNL Sector 2, Lăcrămioara Fontoura, este unul dintre consilierii RADET, remunerat „cu doar” 8.000 de lei lunar.

Mai mult, conducerea Regiei a angajat nu mai puţin de 200 de oameni, mulţi dintre ei liberali sau apropiaţi de-ai acestora. ()

Sursa:  / Foto:

Lasă un răspuns