Geamparaua dobrogeană dansată de… taiwanezi (video)

  • njwc.info
  • februarie 18, 2016
  • 0

Un coregraf din Taiwan a ales ca dans pentru elevii săi… o geampara din repertoriul românesc. Geamparaua este un dans popular românesc cu caracteristici specifice dobrogene, un dans ce nu lipseşte la nunţi sau orice fel de petreceri româneşti.

Jocurile dobrogene păstrează trăsăturile esenţiale ale folclorului coregrafic românesc, evidenţiind unitatea de structură şi de formă cu jocurile româneşti din celelalte regiuni ale ţării. Jocurile populare dobrogene prezintă o varietate foarte vie, a cărei explicaţie o găsim în componenţa demografică, care întruneşte pe acelaşi teritoriu locuitori proveniţi din toate regiunile ţării.

Stilul dansului dobrogean se desprinde net din palmaresul jocurilor româneşti, fiind foarte deosebit de celelalte regiuni dar în acelaşi timp are puncte de afinitate cu alte zone ale ţării.

Dobrogea se caracterizează printr-un folclor coregrafic plin de temperament din care nu lipsesc variante de Brîul muntenesc, executat rapid, Hora pe bătaie, Breaza, variante adaptate stilului specific zonei. Un loc important îl ocupă dansurile Geamparaua, Cadîneasca, Păhărelul, Drăgăicuţa, Păpuşica, Marănghile, Pandelaşul, dansuri în ritm asimetric, care se gasesc numai în această zonă.

Imaginile dansatorilor taiwanezi sunt senzaţionale. Vă lăsăm să savuraţi momentul artistic.


Sursa:

Lasă un răspuns

http://www.best-cooler.reviews

www.monaliza.kiev.ua

https://gazon.net.ua