Consiliul pentru IMM-uri nu este de acord cu introducerea noii contribuţii asiguratorii pentru muncă de 2,25%, plătită de angajator. ”Nu are o destinaţie clară şi bulversează mediul de afaceri”

  • njwc.info
  • October 30, 2017
  • 0

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) nu este de acord cu creşterea fiscalităţii asupra IMM-urilor generate de noua contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25%, plătită de angajator, deoarece consideră că valoare totală a contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% creşte fiscalitatea cu 0,5% pentru majoritatea IMM-urilor şi, în , contribuţia asiguratoare pentru muncă nu are o destinaţie clară.

”Unul din efectele acestei măsuri este că vor fi generate costuri privind achiziţionarea/modificarea noilor softuri contabile. De asemenea, se produce o bulversare a mediului de afaceri şi, în special, a IMM-urilor privind predictibilitatea sarcinilor fiscale”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Reprezentanţii Consiliului precizează totodată că nou introdusa contribuţie asiguratoare pentru muncă de 2,25%, care apare ca înlocuitoarea taxei de solidaritate, va acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă şi boli profesionale, concediu medical şi indemnizaţii de sănătate, precum şi creanţe salariale.

Introducerea contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25%, plătită de angajator, are următoarele efecte: ”în situaţia introducerii contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% are loc o creştere a fiscalităţii pentru IMM-uri cu 0,5%, acestea fiind încadrate în general în clasa de risc cea mai mică, având o contribuţie de 0,15% şi nu în clasa de risc cea mai mare, pentru care contribuţia la fondul de accidente de muncă şi boli profesionale este de 0,85%”, spun oficialii CNIPMMR.

De asemenea, contribuţia asiguratoare pentru muncă de 2,25%, ca o singură taxă, nu va mai fi cu destinaţie precisă, ci se constitutie de asemenea într-o taxă, care se depersonalizează în cadrul bugetului de stat, spun aceştia.

”Spre deosebire de această taxă, contribuţiile plătite în prezent au o destinaţie precisă, respectiv: garantarea plăţii creanţelor salariale;  concedii şi îndemnizaţii de asigurări sociale de sănătate; asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale”, mai spun ei.

În prezent contribuţiile plătite exclusiv de angajator, sunt următoarele: Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale – 0,25%, Concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate – 0,85%, asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale – 0,15%-0,85% în funcţie de clasa de risc.

Prin proiectul de modificare a Codului Fiscal, se elimină contribuţia angajatului pentru şomaj de 0,5%.

La acestea se adaugă contribuţia pentru somaj, plătită de angajator în valoare de 0.5%, valoarea însumată a tuturor acestor contribuţii fiind între 1,75% şi 2,45% scrie

Leave a Reply