CEDO: E legal ca angajatorul sa iti citeasca discutiile personale. Cazul unui roman care a vorbit cu logodnica pe Messenger

  • njwc.info
  • ianuarie 13, 2016
  • 0

Angajatorii au dreptul sa supravegheze conversatiile personale de pe internet ale salariatilor, daca au loc in timpul orelor de lucru.

 

Decizia a fost luata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in urma unei plangeri a unui inginer roman. Barbatul s-a adresat instantei europene dupa ce, in Franta, in anul 2007, a fost concediat pentru ca a stat pe Yahoo Messenger la serviciu.

Reclamantul a acuzat ca i-ar fi fost incalcat dreptul la intimitate. La randul sau, angajatorul si-a justificat hotararea prin faptul ca romanul a folosit mesageria electronica nu doar in scop profesional, ci si pentru a comunica cu iubita sa, dar si cu fratele lui. Iar regulamentul intern al respectivei companii interzice salariatilor sa foloseasca resursele acesteia in scop personal.

Barbatul s-a adresat intai justitiei romane, care insa nu i-a dat dreptate. A mers, apoi, la CEDO, dar nici aici nu a castigat. In decizia emisa, Curtea Europeana a Drepturilor Omului apreciaza ca un angajator nu comite niciun abuz verificand daca salariatii sai isi indeplinesc atributiile profesionale in timpul orelor de lucru. De altfel, angajatorul a accesat contul de mesagerie electronica al reclamantului gandindu-se ca acesta contine comunicatiile cu clientii, se mai mentioneaza in hotararea instantei europene.

De asemenea, CEDO considera ca justitia romana a pastrat un echilibru corect intre interesele angajatorului si respectarea caracterului confidential al corespondentei private, intrucat in instanta s-au folosit numai transcripturi ale convorbirilor ce dovedeau ca salariatul a folosit calculatorul companiei in interes personal in timpul programului de lucru si identitatea persoanelor cu care s-au purtat acele convorbiri nu a fost divulgata.

Decizia CEDO are legatura nu doar cu Yahoo Messenger, ci cu absolut toate conversatiile personale din timpul programului, facute prin orice aplicatie.

Cazul domnului Barbulescu

Din august 2004 pana in august 2007, domnul Barbulescu a fost angajat in departamentul de vanzari al unei companii private. La cererea angajatorului, si-a creat un cont de Yahoo Messenger pentru a le raspunde clientilor. In iulie 2007, domnul Barbulescu a fost informat de catre angajatorul sau ca i-a fost monitorizata activitatea de pe Yahoo Messenger timp de o saptamana, iar concluzia a fost ca foloseste serviciul in scop personal. I-a fost prezentat in acest sens si un transcript al conversatiilor avute, inclusiv mesajele schimbat cu logodnica despre sex si sanatatea personala. Din acest motiv, doua saptamani mai tarziu, domnul Barbulescu a fost dat afara.

 

 

Sursa: 

Lasă un răspuns

http://jaamboo.com.ua

www.yarema.ua/materiali/metallicheskie-karnizi

Наш полезный веб сайт на тематику электрозамок купить www.sledoc.com.ua