Biblioteca Vie, organizată de către Cetatea Voluntarilor şi Penitenciarul Arad

  • njwc.info
  • aprilie 5, 2017
  • 0

Asociaţia Cetatea Voluntarilor Arad şi Penitenciarul Arad, in parteneriat cu Teatrul de Stat “Ioan Slavici” din Arad au organizat ieri, 03 aprilie 2017, în incinta instituţiei de cultură, proiectul Biblioteca vie, o activitate inedită unde cărţile sunt oameni.

La activitate au participat 146 de elevi din diverse licee din Arad, si acestia au avut ocazia sa interactioneze cu cele 10 “carti vii” prezente.

Si in acest an, profesori din liceele aradene au implicat elevii lor in acest proiect – aflat la a cincea editie consecutiva in Arad – proiectce vizează combaterea stereotipurilor şi a prejudecăţilor privind mediul de detenţie, personalul angajat in institutiile de aparare si ordine publicadar şi persoanele condamnate, precum și rolurile și profesiile atipice care pot fi ocupate de femei în societatea actuală.

Biblioteca Vie – proiect inedit

Biblioteca Vie este un proiect ce permite oamenilor să acceseze experiențele celorlalți, prin faptul că acestora le este permis să “împrumute” un alt om pentru a avea o conversație. Acest personaj-carte poate fi cineva care are o experiență personală semnificativă sau are o perspectivă unică de împărtășit.

Biblioteca Vie este folosită pentru a confrunta stereotipiile și prejudecățile, pentru a explora diversitatea și pentru a stimula conversații care altfel nu s-ar putea petrece.

„Împrumuturile” iau forma conversațiilor și pot dura o perioadă limitată de timp, de regulă între 30 și 60 de minute.

Ideea a fost introdusă în anul 2000 de către organizația daneză de tineret “Stop violența” și de atunci a fost dezvoltată în mai multe țări. Idea a fost promovată de programul Consiliului Europei pentru respectarea drepturilor omului, unde s-a pus accentul pe combaterea discriminării și confruntarea stereotipurilor.

În Marea Britanie, proiectul a fost dezvoltat pentru a explora un model comunitar de dezvoltare, în cadrul unor biblioteci autentice. Accestul a fost pus pe crearea de relații interpersonale și pe descoperirea unor teme locale de interes. În , el a contribuit la coeziunea comunitară prin faptul că ajuta oamenii să exploreze aspecte legate de diferențele culturale, într-un mediu sigur, suportiv și realtiv neutru.

Rezultatele studiilor post-proiect au condus specialistii vest-europeni la enunțarea următoarelor concluzii:

  • Biblioteca Vie i-a determinat pe oameni să se gândească la modurile în care ei se raportează la necunoscuți și a încurajat conversații care altfel nu ar fi avut loc. Rezultatele au fost pozitive: aproape toți participanții s-au bucurat de acestă experiență și au dorit să o repete.
  • Se poate realiza o comparatie între beneficiile cititului dintr-o bibliotecă reală și Biblioteca Vie. Fiecare om își aduce propria experiență pentru a fi “închiriată” și își petrece timpul în mod util, oferind informații noi sau învățând, procesul decizional poate fi sprijinit și introspecția individuală este încurajată.
  • Biblioteca Vie oferă oportunități parteneriatelor și permite extinderea proiectelor sociale care promovează coeziunea comunității.

Filosofia acestui program stipulează că drepturile omului nu pot fi apărate doar de texte de lege. Ele trebuie protejate și îngrijite de toată lumea. Pentru a încuraja cetățenii să se gândească la drepturile lor și ale celorlalți, Asociatia Cetatea Voluntarilor considera casi in Arad este nevoie de creșterea gradului de conștientizare a publicului pentru a sublinia importanța respectării drepturilor omului și starea de bine a tuturor.

“Nu judeca o carte după copertă!”

Lasă un răspuns