ATENŢIE PESCARI: 1000 de peşti au fost eliberaţi în râul Mureş FOTO

  • njwc.info
  • octombrie 17, 2016
  • 0

Parteneriatul dintre Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara și Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului, parafat la începutul lunii octombrie, a început să producă deja efecte prin acțiuni concrete în folosul comunității și al mediului înconjurător. Specialiștii în piscicultură din universitate au reușit, în cadrul unui proiect de cercetare, să reproducă în condiții controlate și să crească în sistem recirculant de acvacultură, sturioni din specia Acipenser ruthenus (cegă). Puietul produs anul acesta a fost urmărit din punct de vedere al dinamicii de creștere și al indicatorilor bio-productivi în sistem recirculant până când au atins o masă corporală medie de 200 g și o lungime medie de 35 cm. În data de 11 octombrie 2016, un număr de 1000 de pui de cegă din acest lot au fost eliberați în râul Mureș, în vederea populării sectorului de râu din aria protejată aflată în custodia Administrației Parcului Natural Lunca Mureșului. După cunoștințele noastre, aceasta este prima populare cu cegă a râului Mureș. Popularea s-a realizat în prezența inspectorului Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură.

În Parcul Natural Lunca Mureșului, cega era prezentă și înainte de popularea actuală, dar nivelul populațional al acestei specii a scăzut considerabil în ultimele zeci de ani, până aproape de dispariție. Cega este o specie protejată, IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) plasând-o în rândul speciilor vulnerabile. Este foarte important de subliniat faptul că pescuitul tuturor speciilor de sturioni este interzis prin lege până în anul 2021, iar reținerea acestora reprezintă infracțiune. În consecință, exemplarele de cegă capturate accidental trebuie redate mediului natural, indiferent de starea acestora.

Cega este cea mai mică specie din familia sturionilor, rareori depășind 1 m lungime. Aceasta atinge maturitatea sexuală după vârsta de 4-6 ani și poate să trăiască până la 20 de ani. Dintre speciile de sturioni care populează apele țării noastre, cega este singura specie care nu migrează în Marea Neagră, trăind exclusiv în ape dulci.

Colaborarea dintre Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara și Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului se dorește a fi una de lungă durată, în anii următori fiind vizate și alte populări cu specii rare pe sectorul Mureșului Inferior.

 

1 2 3 4 5 6

Lasă un răspuns

www.gefest-sv.kiev.ua

Профессиональная электроплита купить

www.prosto-pereezd.com.ua